Слухання про повернення парафіяльного будинку при санктуарії св. Антонія громаді РКЦ в Україні

Слухання про повернення парафіяльного будинку при санктуарії св. Антонія громаді РКЦ в Україні

12 жовтня у приміщенні Львівської міської ради відбулося слухання щодо можливості повернення парафіяльного будинку при санктуарії св. Антонія громаді РКЦ в Україні. Обговорення стосувалось створення католицького культурно-просвітницького центру при парафії св. Антонія у парафіяльному будинку, в якому нині розташована музична школа № 4.

Захід розпочався з молитви «Отче наш».
Від міської влади у слуханнях взяли участь п. Галина Слічна — заступник міського голови з гуманітарних питань, п. Гелена Пайонкевич — начальник юридичного управління Львівської міської ради, п. Володимир Квурт – міський голова м. Винники, а також п. Ольга Білас – директор музичної школи № 4.
Парафію св. Антонія представляли о. Станіслав Кава OFM Conv – юрист та координатор руху «Почуйте нас», о. Павло Одуй OFM Conv – настоятель парафії, представники парафіяльних спільнот, сестри, які проводять катехізацію, волонтери, католицькі журналісти та, як повідомляє сайт CREDO, «симпатики санктуарію св. Антонія з різних конфесій – греко-католики, православні брати УПЦ КП та протестанти».
О. Станіслав нагадав присутнім, як парафіяни та отці францисканці домагаються повернення частини сакрального комплексу, який і нині залишається музичною школою. Процес повернення експропрійованого радянською владою приміщення парафіяльного будинку триває вже 25 років. Парафіяни неодноразово влаштовують акції та флешмоби, зветаючись до сердець тих, хто може на це вплинути, просячи почути їх і не бути байдужими до потреб вірних і одночасно громадян України.
Парафіянка Олена Кулигіна розповіла про діяльність різноманітних парафіяльних спільнот і представила проект створення католицького культурно-просвітницького центру. П. Олена повідомила, що реконструйоване приміщення парафіяльного будинку зможе служити не лише парафіянам, але й усім мешканцям Львова.
П. Галина Слічна погодилася надати у користування парафіянам приміщення школи у вільні від занять дні, поки триває процес пошуку нового приміщення для музичної школи. Це вперше міська влада озвучила бажання йти на якісь компроміси і шукати спільні рішення. Зі свого боку директорка школи обіцяла не чинити перешкод і запевнила парафіян у тому, що має з ними спільну мету.
Свою позицію теж висловили представники міських рад Винників і Львова та парафіяни, котрі численно були представлені на громадському обговоренні.
Те, що так багато людей прийшло на слухання означає, що проблема повернення парафіяльного будинку актуальна і потребує розв’язання. А різнорідність присутніх свідчить про те, що такий просвітницький центр потрібний і може активно використовуватись для зустрічей людей різного віку і віросповідання з метою формування їх християнської свідомості, а також для соціальних заходів.
Ось що сказала п. Олена Кулигіна CREDO про свої важення від зустрічі:
«Добре, що ми зібралися у такому широкому колі. Ми думали, що людей прийде набагато менше, але зібралося близько ста осіб, а це означає, що ця проблема хвилює людей, вона їм небайдужа. Прийшли не лише парафіяни, але й симпатики парафії, члени різних спільнот, громадські діячі. Парафія єднає людей різних конфесій, адже проводить молитовні зустрічі, різні соціальні та формаційні заходи. Сподіваємося, що власне ця небайдужість львів’ян позитивно вплине на результат.»
Фото:Андрій Чорний / rkc.lviv.ua
Для статті були викоритсані матеріали з сайтів:
http://rkc.lviv.ua/news_view-Prezentaciya_proektu_katoluckogo_kulturno_prosvitnuckogo_centru-ua
http://www.credo-ua.org/2016/10/166378
http://risu.org.ua/ua/index/all_news/community/land_and_property_problems/64784/

{gallery}lviv/16.10.16{/gallery}