Базиліка Менша в Кальварії Пацлавській

Базиліка Менша в Кальварії Пацлавській

Рішенням Ватикану костел у Кальварії Пацлавській біля Перемишля, де знаходиться Санктуарій Страстей Господніх і Матері Божоїпіднесено до гідності Меншої Базиліки. Декрет був урочисто зачитаний 13 серпня 2020 р. під час Великого Кальварійського Відпусту митрополитом перемишльським у присутності перемишльських єпископів, міністра провінції францисканців з Кракова, богопосвячених осіб і паломників. 

Почесна назва меншої базиліки надається папою тим храмам, які мають історичну, літургійну, паломницьку та душпастирську цінність. Кальварійський санктуарій чекав на цей момент близько чотирьох століть.

Це дійсно нобілітація цього місця. Нобілітація місця, в якому Господь Бог діє (…). Базиліка – це дім, дім Божий (…). Це дім  Царя, який є незвичайним Царем, дім самого Бога у Святій Трійці Єдиного. Тут – це дім також Його Матері, – говорив митрополит перемишльський архієпископ Адам Шаль.  

Міністр провінції францисканців з Кракова о. Марян Голомб нагадав усім присутнім, що це вже вдруге Святіший Отець вирізняє КальваріюПацлавську. У ХІХ ст. Ватиканський Капітул видавкоронаційний акт, затверджений папою Левом ХІІІ, і 15 серпня 1882 р. відбулась коронація Чудотворної Ікони Матері Божої Кальварійської папськими коронами…, – звернувся до присутніх о. Марян.

Після Св. Меси вперше прозвучала Ораторія Відкрийте Двері Христу. Її скомпонував Анджей Гловєнка, творець сакральних композицій, перший польський тенор, який співає в Teatro alla Scala у Мілані, викладач у Pontificio Istituto Ambrosiano di Musica Sacra в Мілані, а виконали солісти і хор, у супроводі симфонічного оркестру. Твір в честь св. Йоана Павла ІІ, кальварійського паломника, був написаний з нагоди 100-ої річниці його народження.

У базиліці знаходиться чудотворна ікона Матері Божої, яку було привезено до Кальварії Пацлавської з Камянця-Подільського. Це перед нею колись молилися гетьман Станіслав Жулкевський, король Ян Казимир чи король Ян ІІІ Собеський.

Кальварія Пацлавська є не лише місцем паломництва багатьох вірних, але також є місцем відпочинку, з ландшафтним парком, природним заповідником і навчальною історично-природничою стежкою.

One Comment
  1. Для меня Ваш онлайн-сервис посоветовали друзья. Как я теперь понял, не понапрасну.

Comments are closed.