БІЛЬШІВЦІ: БУДУВАННЯ МИРУ

БІЛЬШІВЦІ: БУДУВАННЯ МИРУ

Завдяки францисканській гостинності, в Більшівцях (Україна) вже в дев’ятий раз відбулась польсько-українська наукова конференція. Особи, які були присутніми на конференції взяли також участь в заходах, присвячених 93. річниці битви під Дитятином. 

„Діалог культур спільнот пограниччя – Рубежі поняття і реальність” – під таким гаслом відбулась ІХ Міжнародна Наукова Конференція, в якій взяли участь науковці, ті хто вивчає історію і культуру, а також працівники музеїв з Польщі і України. В днях від 13 до 16 вересня в Центрі Миру і Поєднання в Більшівцях спільно обговорювались питання, що торкаються історичних подій, культури, викликів сучасної глобалізації і економіки.
Практична частина конференції складалась з відвідання Музею караїмської історії в Галичі, галицького замку, що відбудовується, церкви св. Пантелеймона тощо.
Також учасники конференції взяли участь в заходах, присвячених 93. річниці битви під Дитятином, що відбулась між польсько-українськими військами і більшовицькою армією. На полях, які сучасні історики називають червоними землями, з огляду на велику кількість ранених і вбитих під час битви, сьогодні знаходиться самотній хрест, що нагадує про тамтешні події. Це навколо того знаку місцеві мешканці, на протязі років, збираються, щоби віддати честь воїнам, які загинули під час битви.
Цьогорічну Святу Месу в намірі жертв з 1920 р. відслужили францисканці, а очолив Євхаристію о. Павло Солецький, делегований настоятелем краківської провінції францисканців. Під час проповіді до присутніх осіб, які зібрались навколо польового вівтаря, о.Павло нагадав про багатовимірну символіку хреста. – Ми є тут для того, щоб молитись не лише про милосердя для тих, хто загинув, але пам’ять про них схиляє наші думки до молитви в намірі миру; тоді, коли в світі буде мир, не потрібно буде молитись на нових могилах тих, хто за цей ми боровся.
Під дитятинським хрестом поклали квіти представники влади Польщі: генеральний консул зі Львова, сенатор Речі Посполитої Лукаш Абгаровіч і молодь з об’єднання поляків з Івано-Франківська.
Битва під Дитятином відбулась в середині вересня 1920 р. Об’єднані польсько-українські війська героїчно боролись з більшовицькою армією. Ця битва в часи Польської Народної Республіки була історичною подією, що не обговорювалась, сьогодні ж вона носить назву «Польських Фермопілів».
Конференція і заходи, присвячені річниці битви під Дитятином відповідають ідеї Миру і Поєднання, яку реалізують францисканці. Ще кілька років тому в цьому місці можна було натрапити на пісок, камені і руїну. Сьогодні, відремонтований чималими зусиллями костел, знаходиться поруч біля відбудованого монастиря, а територія навколо будівель з кожним місяцем стає щораз гарнішою. Ця відбудова є тільки підґрунтям до будування наново нелегких польсько-українських відносин. Це місце має бути, зокрема, простором спільного перебування молоді з обох країн.

 {gallery}bilshivci/13.10.01{/gallery}