Великодні свята в нашій парафії

Великодні свята в нашій парафії

Великдень- це свято на честь воскресіння Ісуса Христа, яке ми відзначаємо, беручи участь в церковних богослужіннях, стараємось провести в колі сім’ї та готуємо безліч смачних великодніх страв.
Святкування Великодніх свят розпочинаємо з Пасхального Тридення – найважливішої події літургічного  року, суть якої у святкуванні Великодньої Таємниці: муки, смерті і воскресіння Христа. 
Великий Четвер
Розпочали святкування з урочистої вечірньої Меси у Великий Четвер (Меси Вечері Господньої), яку відправив Делегат Братів Менших Конвентуальних в Україні бр. Едвард Кава. Вона відзначається в пам’ять про Тайну Вечерю , під час якої Христос жертвував Богу Отцю під виглядом хліба і вина своє  тіло і кров, а потім дав апостолам спожити і наказав їм так робити на пам’ять про Нього. Під час цієї події, Ісус встановив два Таїнства – Священства і Євхаристії. Під час Меси перший раз з початку Великого посту співали гімн “Слава во вишніх Богу”. 
В цей день молитовною подякою огортали священників, які працюють в нашій парафії. З Днем священства діти і парафіяни привітали наших отців, дякували Богу, що обдарував нас великою ласкою, ставлячи отців на нашій дорозі, і що вони є з нами і для нас. Бажали Божих ласк, витривання на вибраній дорозі, ентузіазму і сили потрібної для проголошення Радісної новини, а особливо – опіки Божої Матері.
В цей день, в Євангелії від Йоана (Йн 13, 1-15) бачили Христа, який омиває ноги апостолам, повний любові. Постава любові є найважливішою заповіддю учнів Христа. Любов є очищенням та істинним обмиванням з гріхів. Ісус під час вечері, склавши шати, почав мити ноги апостолам. Цей вчинок спочатку незрозумілий для учнів: Господь і Учитель хотів своїм прикладом показати братерську любов між ними. Любов – це жертовна служба ближньому. Тому священник сьогодні здійснює вчинок Ісуса, умиваючи ноги ближнім, дванадцяти нашим парафіянам.
Після Меси Пресвяті Дари були перенесені до в’язниці. Наш Господь перед Своїми Стражданнями просив учнів словами: “Чувайте і моліться!”.  Він прагнув, щоб вони були з Ним тієї ночі. Так і ми залишились ще на якийсь час, адоруючи Ісуса у в’язниці, прославляючи Христа та дякуючи Йому нашою присутністю та молитвою за Його Дар перебування у нашому житті.
Велика П’ятниця
Найсумніший день року. Природа немовби затихла, згадуючи смерть свого Бога. “Був розіп’ятий за наші гріхи і в Його ранах знайшли ми спасіння” – такі слова читаємо в Книзі пророка Ісаї. Цей день є днем смерті Ісуса. Його смерть стала перемогою над гріхом і людською смертю. І все це чинить Ісус для людей з любові до них, щоб кожен мав життя в Ісусі – життя вічне.
У Велику П’ятницю не звершується Пресвята Меса, тому, що звершив її сам Господь на хресті, коли вмирав заради спасіння людей. В цей день є тільки Літургія Страстей Господніх, під час якої ми слухали опис Страстей Господніх за Євангелієм від св. Йоана (Йн 18, 1-19.42). Цього дня вівтар повністю оголений: без розп’яття, свічок та обрусів.
На початку Літургії священники і міністранти в тиші йдуть до вівтаря, всі стають на коліна, щоб подякувати Богові за смерть Його Сина, яка стала для нас спасенною, а священник перед вівтарем лягає долілиць на підлогу знаком хреста, на згадку про смерть нашого Господа. 
Інша особливість цього дня – поклоніння хресту, вшановуючи страждання Ісуса. Священник відслоняє хрест і показуючи нам знак нашого спасіння – Ісуса Христа, тричі виголошує: “Ось дерево Хреста, на якому повисло Спасіння світу”, а всі присутні відповідають співом: “Прийдіте, поклонімось”.   Під час самого поклоніння співали великопісні пісні. Всі зібрані у храмі процесійно, один за одним, підходили до хреста, щоб його вшанувати.
Велика П’ятниця також єдиний день у році, коли і священники причащаються з наперед освячених Дарів.
Після закінчення Меси впродовж ночі тривала адорація Пресвятих Дарів біля Гробу Господнього. В нічному чуванні брали участь різні парафіяльні спільноти.  Адорація тривала до вечірньої Меси у суботу.
Велика Субота
Кульмінаційним пунктом Пасхального Тридення є Надвечір’я Пасхи, або Вігілія. Перед входом до храму було розпалено багаття, від якого буде запаллено пасхал. Урочистою процесією священники, міністранти рушили до багаття.  Священник освятив вогонь, пасхал і воду. Пасхал запалили від освяченого перед тим вогню. Процесія із запаленим пасхалом рушає до ще темного храму. Три рази на цьому шляху священик, що ніс пасхал, виголосив: „Світло Христа!”.  Народ відповідав: „Богу подяка!”. Від пасхалу запалили свічки, і світло поступово розповсюдилось по всьому храмі, після чого розпочалась Свята Меса.
На початку цієї Літургії пролунав гімн “Exultet”. Зміст цього твору вказує на спасенно-відкуплююче діяння Христа. Зокрема, у ньому чули слова: “О щаслива провина, яку усунув такий великий Відкупитель”. Це також вказує на суть того, що сталось тієї Великої Ночі: “Саме цієї ночі Христос, сокрушив узи смерті і як переможець вийшов з аду”.  А отже, як Смерть, так і Воскресіння Христа приносять людям спасіння.
Під час цієї Служби Божої прийняла Таїнство Хрещення новонароджена Мія. Вітаємо нашу сестру у вірі.
Воскресіння Христове
Перед Святою Месою на світанку відбулась резурекційна процесія. Взявши численно у ній участь, ми змогли сповістити всьому світові, що Христос воскрес. Урочисто заспівали Te Deum перед Пресвятими Дарами. Під час співання гімну в храмі дзвонили в усі дзвони.
Велика Ніч – це найважливіше свято для всіх християн. 
Христос Воскрес!
Охоплені цією великою таємницею бажаємо всім багато радості і добра.  Нехай Той, хто повстав із гробу, зміцнить віру, розпалить любов, нехай стане для всіх джерелом миру, розуміння і поваги. 
{gallery}lviv/17.04.15{/gallery}