Вшанування бл. Якова Стрепи, францисканського архієпископа

Вшанування бл. Якова Стрепи, францисканського архієпископа

Настав місяць вересень, у якому, впродовж останніх років, у францисканському санктуарії св. Антонія у Львові, урочисто вшановують бл. Якова Стрепу – францисканця, покровителя Львівської Архідієцезії та Краківської Провінції Ордену Братів Менших Конвентуальних.

З цієї нагоди реліквії бл. Якова Стрепи, які нащодень знаходяться в Латинському Кафедральному соборі у Львові, переносять до санктуарію св. Антонія, де вони перебувають впродовж трьох днів.

У цьому році Трідіум в честь бл. Якова Стрепи відбулося в днях від 9 до 11 вересня.

Урочистості розпочалися в середу, 9 вересня, Євхаристією о 18.00 год., перед якою отці францисканці внесли до храму реліквіарій. Св. Месу очолив єпископ Едуард Кава OFMConv, який також скерував до вірних Слово Боже, і співслужили о. Павло Одуй, настоятель парафії,  о. Станіслав Пенкала і о. Славомир Бистрий. Після Літургії мала місце молитва літанією до блаженного.

Наступними днями, під час Св. Мес, о. Артур Сподар приблизив вірним постать бл. Якова, наводячи приклади з нелегкого життя цього знаного францисканського душпастиря. Завершив він роздуми наступними словами: „Про що ми можемо просити сьогодні… Про благодать оздоровлення нашої душі та нашого тіла за його заступництвом, тому що добрий пастир дбає про своїх овець”.

Також щодня звершувалися богослужіння до блаженного. Кожен мав змогу вшанувати реліквії і написати наміри, в яких, у п’ятницю звечора, у храмі св. Антонія, і в суботу, у Кафедральному соборі, були звершені Св. Меси.

У суботу, 12 вересня, після ранішньої Євхаристії, о. Павло Одуй провів кінцеве богослужіння, після якого реліквії бл. Якова Стрепи були забрані до Кафедрального собору; через карантинні обмеження цього року не було процесії вулиця Львова. Там о 10.00 год. була звершена урочиста Св. Меса, яку очолив архієпископ Мечислав Мокшицький, Митрополит Львівський.