«Віра і Світло» запрошує друзів та приятелів

«Віра і Світло» запрошує друзів та приятелів

6 листопада, під час кожної із недільних Мес відбулося представлення спільноти «Віра і Світло», що діє при парафії святого Антонія з Падуї. 
Ця спільнота – своєрідна маленька родина, до якої входять неповносправні особи, їхні батьки, приятелі (волонтери) та люди доброї волі, котрі прагнуть підтримувати та всіляко допомагають цим людям.

На початку зустрічі керівник та координатор спільноти Мар’яна Добош розповіла присутнім про історію виникнення цього руху за кордоном та про діяльність спільноти при парафії святого Антонія з Падуї у Львові. А також акцентувала увагу на тих цінностях, якими живе спільнота: спільній молитві, участі в Євхаристії та катехизації.
Підтвердженням цих слів стало знайомство із наймолодшим членом спільноти Яною та більш старшим Юрком, котрий відвідує спільноту більше 10 років. Обоє радіють з того, що зустріли у спільноті друзів, разом з ними мають можливість молитися і весело проводити час.
Про діяльність спільноти висловилася і приятель Альбіна, котра впродовж багатьох років допомагає у проведенні зустрічей для цієї особливої категорії людей. «Я бачу, як нашим друзям та їхнім батькам потрібне просте людське спілкування. Вони – дуже чесні, відкриті, добрі і безпосередні. Тому заохочую всіх приходити. Ви потрібні цим людям», – наголосила Альбіна.
Своєю чергою, провінційний координатор усіх спільнот «Віри і Світла» в Україні Павло та координатор Галина розповіли про духовну підтримку приятелів, залучених до роботи у спільнотах і також заохотили долучатися до цього служіння.
Представлення «Віри і Світла» супроводжувалося фотографіями з різноманітних зустрічей та поїздок спільноти, відображеними на проекційному полотні.
«Ми відкриті на нових людей, на нових приятелів, які б приходили, допомагали в організації і проведенні зустрічей. Також ми відкриті на самих друзів (так називають неповносправних людей). Якщо є при парафії люди, котрі хотіли б приходити сюди разом зі своїми батьками, ми щиро запрошуємо», – підсумувала Мар’яна Добош.

Довідка:
Рух «Віра і Світло» виник у 1971 році. Його натхненниками стали два неповносправні хлопчики із Франції. Якось батьки вирішили поїхати з ними у дієцезіальне паломництво до Люрду. Проте їм було відмовлено. Тоді вони зробили це самостійно. На жаль, під час подорожі ставились до них неприязно: в готелі попросили замовляти їжу в номер, а не іти в ресторан; біля яскині, де з’являлася Матір Божа, кидали косі погляди прочани; куди б не пішли, чули на свою адресу немало критики, мовляв з такими дітьми краще залишатися вдома.
Після повернення батьки хворих хлопчиків вирішили організувати паломництво до Люрду для великої кількості неповносправних осіб.
Так, у 1971 році, на Великодні свята, до Люрду з’їхалися неповносправні люди різного віку із 15-ти країн світу. Тоді ж учасниками паломництва було прийняте рішення: зустрічатися і надалі у маленьких спільнотах.
У 1975 році Папа Павло VI прийняв «Віру і Світло» у Ватикані, у Базиліці святого Петра та благословив спільноту на подальшу діяльність.
З 1994 року, завдяки духовній підтримці отців-францисканців, спільнота «Віра і Світло» діє парафії Святого Антонія з Падуї у Львові.
Спільнота виникла завдяки Зені Кушпеті, учениці Жана Ваньє, котра, приїхавши до Львова, розповідала у церквах про рух «Віри і Світла» та заохочувала до створення спільнот для неповносправних осіб.
Зустрічі спільноти «Віра і Світло» відбуваються при парафії святого Антонія у суботу (що два тижні) в обідній час.

{gallery}lviv/16.11.02{/gallery}