Героїчність чеснот Венантія Катажинця

Героїчність чеснот Венантія Катажинця

Папа Франциск надав дозвіл на оприлюднення декрету про героїчність чеснот Слуги Божого Венантія Катажинця OFMConv (Йосифа Катажинця). Відбулось це під час зустрічі з префектом Конгрегації Канонізаційних Справ кардиналом Анджело Амато, яка мала місце 26 квітня 2016 р.

У такий спосіб відчинено двері для продовження процесу зачислення до лику блаженних ще одного францисканця з краківської провінції, тихого героя монашого життя, приятеля св. Максиміліана Кольбе.
Йосиф Катажинєц народився в Обидові (парафія та район у Кам’янці-Струмиловій, близько 50 км від Львова, на території сьогоднішньої України).
Навчався в школі у Радехові, після завершення якої міг поступити до вчительської семінарії у Львові, до якої потрапив у 1904 р.
У 1908 р. розпочав новіціат в Ордені Братів Менших Конвентуальних у Львові, прийнявши чернече ім’я Венантій. Через рік, після складення чернечих обітів (26 вересня 1909 р.) був висланий на філософсько-теологічне навчання до Кракова; там, також, 2 червня 1914 р., прийняв пресвітерські свячення.
Протягом року о. Венантій служив вікарієм у парафії в Чишках, розташованих на південному сході від Львова. Згодом він почав виконувати завдання наставника новіціату, що вимагало делікатності, хоч ще на цей час не досягнув необхідного віку. Від 1916 до 1919 років був також вихователем семінаристів.
Маючи слабке здоров’я, о. Венантій захворів на туберкульоз, але не зважаючи на недугу його запал як вихователя не зменшився; на деякий час його відправили на відпочинок до Ганачова й Кальварії Пацлавської. У 1920 р. його перевели до санктуарію у Кальварії Пацлавській, де він і помер 31 березня 1921 р. Його тіло, поховане 2 квітня на місцевому кладовищі, було пізніше, 16 серпня 1950 р., перенесене до внутрішньої галереї монастиря.

Молитва про беатифікацію (зачислення до лику блаженних) Слуги Божого о. Венантія Катажинця

Боже, в Трійці Єдиний, будь прославлений за всіляке добро,
яким Ти наповнив серце слуги Твого Венантія;
він за свого життя, дотримуючись євангельських рад
і ревно виконуючи священицьке служіння у Церкві, став прикладом для Твоїх вірних.
Зачисли, Господи, слугу Твого до лику блаженних, щоби ми краще могли Тобі служити
та уділи нам щедро Твоєї благодаті, про яку покірно просимо через його заступництво.
Через Христа, Господа нашого. Амінь.

{gallery}akcje/16.05.03{/gallery}