Канонічне прийняття до новіціату і облачення

Канонічне прийняття до новіціату і облачення

У п’ятницю, 24 вересня 2021 р., у Кальварії Пацлавській біля Перемишля, шестеро братів розпочало новіціат в ордені францисканців. Чотирьох із Польщі в габіти облачив міністр провінції францисканців з Кракова бр. Мар’ян Голомб, а двох з України – кустош зі Львова бр. Станіслав Кава. Перед тим брати закінчили річний постулат в Глогувку (Опольське воєводство).

Міністр провінції нагадав, що в часи св. Франциска Ассізького, монаха розпізнавали саме через його вбрання (habitus), яке символізувало віддання свого життя Христові. „Чернеча ряса є духовним вбранням Божого мужа”, – переконував вищий настоятель.

„Такий погляд мають духовні люди, як, наприклад, св. Павло. Вдягаючи вас у габіти, я хотів би повторити за св. Павлом: «Кріпіться в Господі та в могутності його сили. Одягніться в повну зброю Божу, щоб ви могли дати відсіч хитрощам диявольським (…). Візьміть також шолом спасіння і меч духовний, тобто слово Боже»”, – додав.

Ординарій краківської провінції францисканців пояснював братам, які розпочинають рік випробування, що габіт є духовною зброєю, яка оберігає меншого брата перед нападами злого духа; що коронка, яка знаходиться збоку – це меч, яким він бореться за панування Бога в світі; а шнур нагадує про францисканську покуту, обіти і „оперізує поперек пожадання білизною благодаті та Божої сили”.

Під кінець обряду міністр провінції поблагословив усіх реліквіарієм з частинкою габіту св. Франциска Ассізького.

Jms https://www.franciszkanie.pl/artykuly/kanoniczneprzyjeciedonowicjatuiobloczyny