Капітул Кустодії Святого Хреста

Капітул Кустодії Святого Хреста

У днях 12-14 вересня 2020 р. у Більшівцях біля Галича в Україні відбувся перший капітул Кустодії.

Перший день капітулу мав духовний вимір. Брати зібралися в санктуарії бл. Якова Стрепи у Галичі. Євхаристію очолив о. Мар’ян Голомб, міністр провінції з Кракова. Після Святої Меси о. Яцек Валігура, настоятель місцевої парафії, виголосив конференцію. Після її завершення брати, впродовж години, адорували Ісуса у Пресвятих Дарах, молячись про те, щоб Святий Дух керував обговореннями.

Другого дня очолив Святу Месу і виголосив проповідь о. Томаш Леснак, радник генерального міністра з району центральної та східної Європи.

Під час обговорень до учасників зібрання в Більшівцях подзвонив генеральний міністр ордену о. Карлос Тровареллі. Він привітав братів з України, побажав їм витривалості та розвитку, і попросив, щоб вони розвивали в Україні францисканську харизму.

Після того, як були зачитані звіти та оцінено останні чотири роки діяльності, брати обрали першого кустоша. Став ним о. Станіслав Кава, який до цього часу виконував обов’язки делегата міністра провінції в Україні.

Після затвердження міністром провінції його обрання, визнання ним віри та складення присяги вірності Церкві, присутні на капітулі брати привітали кустоша та пообіцяли підтримувати його в служінні.

Третього дня капітулу братами була обрана рада кустодії, що складається з вікарія, який водночас є секретарем, економа та скарбника, і радників. Вікарієм і секретарем обрано о. Станіслава Пенкалу, який впродовж останніх восьми років виконував обов’язки економа та секретаря делегатури в Україні. Економом і скарбником обрано о. Павла Одуя, настоятеля парафії св. Антонія і монастиря у Львові. Радниками обрано о. Станіслава Нуцковського, настоятеля парафії Преображення Господнього і монастиря в Борисполі та о. Миколу Орача, настоятеля парафії св. Йосифа Робітника і монастиря в Кременчуці.

Після того, як міністр провінції затвердив їх обрання, вони склали присягу вірності, а вікарій – визнання віри.

На закінчення першої частини капітулу очолив Євхаристією та виголосив проповідь о. Станіслав Кава, новообраний кустош.

Так завершилась перша частина Капітулу Кустодії Святого Хреста в Україні. Друга частина розпочнеться 24 листопада 2020 р.