КОРЕЦЬ - Монастир Святої Трійці

КОРЕЦЬ - Монастир Святої Трійці

Монастир Святої Трійці в Корці

У 1620 р. брати Самійло і Ян Кароль Корецькі пожертвували кошти на заснування монастиря у місті Корці Рівненської області. Будівництво костелу тривало впродовж 1620-1633 р.р. Із православних джерел дізнаємось, що його збудовано за кошти Софії Корецької. У цьому костелі були поховані його засновники. У францисканському храмі знаходився чудотворний образ св. Антонія Падуанського. Покровителем монастиря міг бути св. Антоній або св. Йоан Хреститель.

Зі звіту, написаного міністром провінції під час візитації у 1717 р., відомо, що тоді спільнота складалася з 4 монахів, 2 священиків і 2 братів. Жили вони і звершували літургію в скромних умовах, тому що будівництво мурованих будівель костелу та монастиря не було завершене через смерть їх засновника, який потрапив у турецький полон.

Будівництво костелу та монастиря завершилось у 1810 р. завдяки підтримці князя Йосифа Чарторийського.

Монастир у Корці був ліквідований царською владою у 1832 р. Після ліквідації монастир і костел перетворено на православний жіночий монастир. Із православних джерел відомо, що монастир згорів у 1831 р. і був відбудований через тридцять років.

Чудотворні образи св. Антонія Падуанського і св. Франциска Ассізького були перенесені до сусіднього парафіяльного костелу, в якому до 1868 р. працював францисканець о. Валентин Тимінський.