Культ Матері Божої Фатімської

Культ Матері Божої Фатімської

У 1917 році Матір Божа кілька разів об’явилася трьом дітям в Португалії у місцевості Фатіма. Під час об’явлень Марія просила дітей, щоб вони молилися на розарії та покутували за гріхи людей, і щоб практикували богослужіння перших субот місяця. Також Марія застерігала перед війною, російською революцією, стихійними лихами та заохочувала жертвувати весь світ Її Непорочному Серцю.
Послання Марії також і сьогодні є актуальними, і виконуються багатьма країнами світу. Ревним і відданим апостолом культу Матері Божої був папа Йоан Павло ІІ, особливо після замаху на його життя 13 травня 1981 року, в 64-ту річницю першого об’явлення Марії у Фатімі.
У світі є багато санктуаріїв, церков і каплиць присвячених Матері Божій Фатімській. В Україні існує також кілька таких місць.
Для францисканців з України таким місцем є костел у Мацьківцях, де впродовж 10 років, у період від травня по жовтень, 13 дня місяця, організовуються Фатімські богослужіння і процесії місцевими вулицями. На богослужіння прибувають не лише мешканці Мацьківців, але також люди зі сусідніх місцевостей і парафій Хмельницького району.
Цього року, у зв’язку з обмеженнями і рекомендаціями, введеними через епідемію, не буде Фатімської процесії, проте францисканські душпастирі обіцяють, що молитимуться розарієм у костелі 13 травня, просячи Матір Божу в намірах усіх вірних, а також про припинення епідемії та мир в Україні.