Лист Генерального міністра на Різдво Господнього

Лист Генерального міністра на Різдво Господнього

Різдво Господнє 2022

Новий рік 2023

До братів у Згромадженні

НА ЇХНІХ МІСЦЯХ ПРАЦІ ТА ДОМАХ

Мої дорогі, нехай Господь обдарує вас миром!

Перед нами трирічне відзначення (2023-2026) францисканського ювілею, який присвячено вісімсотріччю освячення затверджених Правил і свят Різдва Господнього у Ґреччо (2023), стигматів (2024), Пісні створінь (2025) та смерті Франциска (2026).

Ця багата та пізнавальна трирічна подорож спричиниться до того, що вся францисканська родина не лише святкуватиме згадані річниці, але передусім – і це головна мета ювілею – наново відриватиме духовність сопричастя, яке тісно єднає усіх тих, хто в Франциску та Кларі з Ассізі визнає духовне батьківство. Адресатами урочистості бо є всі члени різноманітної францисканської родини.

Ця справжня ювілейна подорож, що розпочнеться у наступному році, попровадить нас не тільки до символічного пережиття кількох фундаментальних подій, що складають наш харизматичний досвід, але, як це було добре зазначено в інструкціях до святкування річниць, зазирнувши пророчим поглядом у майбутнє, дасть нам цінну нагоду до відновлення багатства нашого харизмату.

Дорогі брати, спрямовуючи вам моє Різдвяне послання, гаряче прошу вас так скористатися нагодою відзначення прийдешніх річниць, щоби вони не пройшли поверхнево через наше життя, а розбудили в нас любов до нашого харизмату.

Пропозиції, які ми представили як одна францисканська родина (тематичний зміст і його можливий розвиток у межах формації та урочистостей), мають саме ту остаточну мету. В істоті речей –іще раз процитуймо інструкції до відзначення річниць – „ми адресати добра, яке вчиняє нас людяними, допомагає вести нове життя. Немає нічого ліпшого за передання цього іншим” (Evangelii gaudium, 264).

Аби пробудити якнайліпшу участь у святкуванні, ми вирішили запропонувати конкретні цілі та дії для окремих етапів і в такий спосіб дати можливість святкувати події у кожному контексті життя. Заохочую познайомитися з інструкціями, які доступні кількома мовами на інтернет-сторінці нашого Згромадження.

Ювілейна мандрівка, починаючи від згадки Різдва Господнього в Ґреччо (1223), спонукає нас задуматися „не тільки над тим, яке місце займає Ісус у наших серцях, але також над тим, чи є в них місце для тих, з якими Він хотів ототожнюватися”. Я хотів навести ці слова, аби виявити надію, що кожна з наших спільнот задіє себе в скорочення дистанцій задля того, щоб наново відкрити здатність до братерського співжиття.

Цьогорічне Різдво Господнє з певністю відрізняється від попередніх з огляду на нелад і насилля, які шарпають нашим світом. Саме тому ми покликані, щоб разом зі св. Франциском повернутися до автентичного значення ясел, у яких Бог являє себе у такій постаті, в якій Він увійшов у наш світ, пробуджуючи в нас думки про своє життя, що вписане в життя Бога; ясла заохочують нас стати Його учнями, аби могти, коли цього хочемо, осягнути остаточну мету життя (пор. Папа Франциск, Admirabile signum, nr 8).

Мої дорогі, дозвольте мені скласти щирі побажання старшим співбратам чи хворим; ченцям, які переживають важкі хвилини, і тим, які будуть змушені змагатися із складними виборами.

Сповнені вдячністю побажання спрямовую до численних співбратів, які невтомно присвячують своє життя служінню іншим на місіях, у парафіях, санктуаріях, у найбідніших спільнотах, у євангелізації, у прийнятті біженців та емігрантів.

Я відчуваю в своєму серці кожного з вас та духовно вміщую кожного при вході до тих святих ясел, де, завдяки особливій інтуїції св. Франциска, ми всі знаходимо місце. Вам, вашим спільнотам, членам ваших родин та всім друзям нашої францисканської родини зичу святих і спокійних свят Різдва Господнього, долучаю найліпші побажання на Новий рік.

Благословляю вас у Господі! Радісного Різдва Христового та щасливого Нового року!

Фр. Карлос Альберто Тровареллі

Генеральний міністр