Новий францисканський архієпископ

Новий францисканський архієпископ

8 січня 2021 р. прес-бюро Апостольського Престолу повідомило наступну новину: папа Франциск призначив нашого співбрата о. Домініко Метью OFMConv, генерального асистента CEF (Centralis Europae Foederatio), архієпископом Тегерану-Ісфагану для вірних латинського обряду в Ірані.

Також Апостольський Престол поінформував, що костел св. Консолати у Тегерані встановлено Кафедральним собором. Католицька архідієцезія Тегеран-Ісфаган підлягає безпосередньо Апостольському Престолу; до неї належать усі вірні латинського обряду, які проживають в Ірані. Інші церковні юрисдикції в цій країні – це єпархія Ісфаган для вірних вірменського обряду та архідієцезія Тегеран, архідієцезія Урмія, дієцезія Сельмас, архієпархія Ахваз для вірних халдейського обряду.

О. Домініко Метью народився 13 червня 1963 р. в Арлоні у Бельгії. У 1983 р. вступив до Ордену Братів Менших Конвентуальних у Німеччині. Вічні обіти склав 20 вересня 1987 р. у Галле в Бельгії. Пресвітерські свячення прийняв 24 вересня 1989 р. у Дамме в Бельгії.

Від 2013 р. о. Домініко був представником провінційної кустодії Близького Сходу і Святої Землі у Лівані. На генеральному капітулі в 2019 р. його обрано генеральним асистентом Ордену для країн Центральної Європи.

Францисканець володіє французькою, англійською, італійською, голландською та німецькою мовами, також вивчав літературну арабську мову. Як говорив сам о. Домініко, його цікавить „астрономія та гастрономія”. У вільний час він любить спостерігати за зірками, а іншим його хобі є випікання солодощів.