Образ Преображення Господнього

Образ Преображення Господнього

На початку грудня парафія Преображення Господнього в Борисполі отримала від парафії співкафедрального храму св. Олександра в Києві образ Преображення Господнього.

Образ цей є копією (18 ст.) образу Рафаеля Санті, який сьогодні знаходиться у Ватиканській Пінакотеці (італ. Pinacoteca Vaticana, Галерея Образів). Без рами розміри полотна такі ж, як і оригіналу, а саме 405 х 278 см. Художнє значення цього образу не є значним, проте він має велике історичне значення, оскільки є єдиним образом з костелу св. Олександра ще з часів перед комуністичною революцією, який не був знищеним.
Спершу образ знаходився у приватній власності, після чого зберігався в Академії Образотворчих Мистецтв, де його реверс служив молодим художникам для навчання. Церкві його віддала державна влада після повернення храму в 90-тих роках ХХ ст. Перед приїздом папи бл. Йоана Павла ІІ в Україну, образ віддано для реставрації та в цей час до нього було додатково зроблено позолочені рами.
Перевезення до храму такого цінного витвору мистецтва було чималим викликом. Один день зайняло лише його зняття зі стіни костелу св. Олександра та реконструкція. Наступного дня образ було перевезено відповідним авто до храму в Борисполі. Там його наново склали і повішали на стіні. Усі роботи завершено в четвер, 19 грудня 2013 р. Тому на Різдвяні Свята храм був додатково оздобленим гарною іконою Преображення Господнього.

{gallery}boryspil/14.01.04{/gallery}