Обрання Міністра Провінції

Обрання Міністра Провінції

Після припинення перешкод, викликаних епідемією та карантином, що досі триває, у Центрі св. Максиміліана в Гармежі поблизу Освенціма, 8-13 червня 2020 року відбулася перша частина Звичайного Провінційного Капітулу. Перша частина має звітно-виборчий характер.

В цьому капітулі беруть участь дванадцять братів з уряду (віце-генерал Ордену, провінціал, його попередник, представник кустоша з Болівії, провінційний кустош з Словаччини, сім членів правління Краківської провінції) та 42 делегати від трьох вікових груп.
В капітулі також беруть участь як слухачі: генеральний асистент у Східній Європі (FEMO) та делегати провінціала з-за кордону.

Вперше в історії капітулу Краківської провінції дев’ять братів беруть участь у зустрічі дистанційно – через онлайн-платформу Zoom.

Отець Карлос Тровареллі, Генерал Ордену, під’єднався до зустрічі з делегатами через Інтернет. Генеральний міністр подякував провінційному міністру і його дефініторам, а також всій провінції за плідну співпрацю, за численні місії, а також за братів, які працюють на благо Ордену і Церкви за межами своєї юрисдикції.

Отець Генерал висловив бажання прибути на другу частину капітулу в липні. Він оголосив, що тоді власне поділиться своїми спостереженнями та дасть вказівки, представить очікування щодо діяльності Краківської провінції.

За цей час брати-делегати вислухали доповіді: провінціала, економа, голів провінційних комісій, асистентів чи відповідальних за справи провінції. Робочі групи провели аналіз та оцінку життя та діяльності провінції.

Зустріч братів розпочалася з Євхаристії про Святого Духа, яку очолив вікарій Ордену отець Ян Мацеєвський з Риму. В цей час всі брати з провінції св. Антонія та бл. Якова Стрепи, у своїх монастирях, під час годинної адорації Господа Ісуса в Пресвятих Дарах та під час Святих Мес, що відправлялись в намірі капітулу, просили про подих Святого Духа для всієї провінції та відкритості на Його дію для всіх братів. Просили, щоб Він своїм світлом осяяв їх думки і щоб усі рішення, прийняті під час капітулу, сприяли відновленню францисканської харизми в монастирських спільнотах.

Вибори провінціала відбувалися шляхом загального, безпосереднього голосування у письмовій формі. Після підрахунку голосів на Капітулі не з’явився жоден кандидат, який отримав би більше половини голосів.

Тому настоятеля провінції було обрано учасниками зібрання, які мають право активного голосу.

Провінціалом вибрали о. Мар’яна Голомба.

Отець Мар’ян Голомб народився у 1968 році. До францисканського ордену вступив у 1987 році. Вічні обіти склав у 1992 році. Священницькі свячення отримав у 1994 році.
У 1999 році закінчив докторантуру з теології духовності в KULJPII.
У 2000–2004 роках був міністром новіціату.
У 2004-2008 роках був ректором Францисканської Вищої Духовної Семінарії у Кракові.
У січні 2009 року він виїхав до Уганди в Африці.
Два терміни був провінційним делегатом краківських францисканців в Уганді.
У 2016 році його вперше обрали міністром Краківської провінції францисканців.

Отримавши інформацію про обрання нового міністра провінції, в усіх монастирях були проведені подячні богослужіння, під час яких зібрані співали Te Deum.

У п’ятницю вранці, після заклику Божої допомоги, делегати капітулу приступили до обрання дефініторію провінційного міністра. Дефініторами стали: о. Радослав Крамарський, о. Богдан Кочанда, о. Маріуш Козьол, о. Павел Сорока, бр. Мартин Гузік, о. Мар’ян Михасів та о. Якуб Чайка.

Після обрання провінційних дефініторів, члени капітулу обрали ще з-поміж них вікарія (о. Маріуш Козьол), секретаря (о. Мар’ян Михасів) та економа провінції (о. Якуб Чайка).

На капітулі також обрали делегатів провінції на генеральний капітул (о. Войцех Ульман, о. Ярослав Захаріаш, о. Адам Мончка, о. Петро Станіславчик та о. Даріуш Мазурек).

Друга частина Звичайного Провінційного Капітулу відбудеться 6-11 липня 2020 року в тому самому місці.