Освячення францисканського костелу в Замості

Освячення францисканського костелу в Замості

17 вересня 2021 року єп. Мар’ян Роєк повторно освятив францисканський костел у Замості. Йому асистували єпископи із Замостської дієцезії та о. єп. Едуард Кава OFMConv зі Львова.

Костел Благовіщення Пресвятої Діви Марії був збудований у 1637-1665 роках, а в 1687 році – завершено будівництво монастиря.

Краса замостського костелу була знищена враз із втратою Польщею незалежності. Храм, зайнятий у 1808 році австрійцями, призначено на склад зерна, а монастир – на військову канцелярію. Відтоді францисканські костел і монастир, упродовж двох століть, не виконували своїх функцій. У них знаходилися: лікарня, склад зброї, козацькі казарми, а в період ІІ Речі Посполитої у францисканських будівлях розташовувалися Сеймик і місцевий Будинок культури.

Після ІІ Світової війни, від 1946 року, там знаходився Державний ліцей прикладного мистецтва, який був діючим протягом 60 років.

Впродовж усіх цих років Отці Францисканці, керуючись латинським девізом, витисненим у 1687 році на плиті при вході до храму: DOMUM TUAM DOMINE, TUA PROVIDENTIA DECET („Над домом твоїм, Господи, є твоє Провидіння”), прикладали всіляких зусиль, аби повернути костел його законним власникам і відновити його первинну діяльність. Старання, які роками не приносили позитивного результату, все-таки закінчились щасливо.

Після двохста років, sacrum знову запанувало над profanum, і 25 березня 1994 року, в урочистість Благовіщення Господнього, у, формально відданому Францисканцям, костелі була звершена Свята Меса.

Завдяки неабиякій рішучості та наполегливості Отців Францисканців і талантам багатьох реставраторів, ця розкішна пам’ятка архітектури була старанно відбудована майже від основ.

Ремонт костелу тривав від 2017 р. Інвестиція коштувала близько 28 млн. польських злотих. Будинку повернено його первісний вигляд.

Відбудову костелу Отців Францисканців у Замості слід розглядати в значно ширшому вимірі. Відновлення францисканського храму та його повторне освячення остаточно закривають процес ревалоризації цілого Замостя.