Папа: нова економіка повинна бути приязною для землі та забезпечити мир

Папа: нова економіка повинна бути приязною для землі та забезпечити мир

„Суспільство і економіка без молодих є сумними, песимістичними і цинічними. Дякувати Богові є ви. Я розраховую на вас! Не залишайте нас в спокої, дайте нам приклад!” – сказав Папа під час промови, скерованої до зібраних в Ассізі учасників ініціативи „Економіка Франциска”. Понтифік звернув увагу, що коли молоді люди в цілому світі спільно зрозуміють заклик і солідарно об’єднають зусилля, можливою стане зміна великої і складної системи, якою є світова економіка.

Святіший Отець звернув увагу, що сьогоднішнє покоління залишає в спадку своїм нащадкам багато багатств, але воно не зуміло захистити планету і зберегти мир. Молоді люди, які сьогодні вступають у доросле життя покликані стати творцями і будівничими спільного дому, який „руйнується”. Нова економіка повинна бути приязною для людей і поширювати мир.

Папа Франциск звернув увагу, що зустріч молодих економістів і підприємців слід сприймати в категоріях пророцтва. Такий вимір проявляється в новому баченні навколишнього середовища, землі та сучасної моделі розвитку.

Папа зазначив, що в цьому пророцькому дусі молоді люди впродовж останнього року розглянули тему рослинництва. Рослини співпрацюють з цілим оточуючим середовищем для добра цілої екосистеми. Варто вчитись від рослин лагідності. Їх покірність і мовчання можуть запропонувати стиль, який полягає на співіснуванні з іншим створінням. Не можна нескінченно збагачуватись коштом землі, безкарно її експлуатувати і занечищувати. Потрібно розпочати скромніший, більш поміркований стиль життя також і в індивідуальному вимірі.

Святіший Отець зазначив, що зрівноважений розвиток є багатоаспектною реальністю. Окрім аспекту довкілля він також складається з соціального і духовного аспектів, та з людських відносин. В першу чергу необхідно братися за вирішення тих питань у сфері екології, які зменшать бідність і нерівність. У багатьох регіонах світу сильно страждають відносини між людьми, наслідком чого є голод щастя. Сучасний капіталізм блокує в людях пізнання духовного смаку життя, а людина передусім шукає глибшого сенсу існування.

„Першим капіталом кожного суспільства є духовний капітал, тому що це він мотивує нас до того, аби щодня вставати і йти на роботу, і пробуджує радість життя, яка є також необхідною для економіки.

Наш світ у швидкому темпі використовує цю важливу форму капіталу, який нагромаджувався впродовж віків через релігію, традиції й народну побожність – зазначив Святіший Отець. – Тому особливо молоді люди страждають через брак сенсу: часто, зустрівши терпіння і невизначеність у житті, в їхній душі не вистарчає духовних ресурсів, щоб опрацювати страждання, розчарування і жалобу. Крихкість багатьох молодих людей виникає через нестачу цього цінного духовного капіталу – запитуюсь: чи ви маєте цей духовний капітал? Нехай кожен відповість собі – невидимий капітал, але більш реальний, ніж фінансовий або технологічний капітал. Є нагальна потреба відбудови цього необхідного духовного капіталу…”

            Папа зауважив, що займатись економікою, натхненою постаттю св. Франциска – це поставити вбогих у центрі. Економіка Франциска не може обмежитись працею для вбогих і з вбогими. Потрібно відкрити нові шляхи, аби вони самі стали творцями переміни системи, яка їх принижує і виключає…

            Святіший Отець уділив творцям і учасникам ініціативи „Економіка Франциска” три важливі вказівки на майбутнє. Перше – це подивитися на світ очима вбогих. Потрібно їх пізнати, стати для них друзями. Далі є турбота про працівників. Без гідної та добре оплачуваної роботи молоді люди не стануть дорослими і нерівність буде збільшуватись. Третьою вказівкою Папи є потреба втілення ідеалів.

„У ключових моментах історії ті, котрі могли відтиснути добрий слід, робили це тому, що втілювали ідеали, прагнення та вартості через конкретні справи. Окрім писання і творення конгресів ці люди засновували школи та університети, банки, профспілки, об’єднання і установи. Ви зміните економічний світ, якщо поруч з серцем і головою використаєте також руки.”… 

Святіший Отець подякував молодим людям за участь в ініціативі „Економіка Франциска” і побажав, аби вони слідували вперед з натхненням і заступництвом святого з Ассізі. Понтифік завершив свій виступ молитвою.