Передання обов’язків настоятеля у Львові

Передання обов’язків настоятеля у Львові

21 січня 2021 р., у львівському монастирі св. Франциска з Асижу відбулося передання обов’язків настоятеля.

Спершу о. Павло Одуй, попередній настоятель, передав новому гвардіану, о. Миколі Орачу, документи, та монастирські й парафіяльні книги. На обряді передання обов’язків був присутнім вікарій Кустодії о. Станіслав Пенкала. Після того був складений відповідний протокол, який підписали попередній і новий настоятелі, та вікарій Кустодії.

Потім брати пішли до храму на молитву за нового настоятеля та монастирську спільноту. Богослужіння очолив вікарій Кустодії. Після читань коротку проповідь виголосив о. Станіслав Пенкала. Він звернув увагу на слова св. Франциска. Святий з Ассізі у Незатвердженому Правилі написав наступне: „Не можна також братам мати владу, ані панувати над кимось, особливо над співбратами. Так бо Господь говорить в Євангелії: Князі народів панують над ними, а вельможі гнітять їх (Мт. 20, 15). Не так буде серед братів (пор. Мт. 20, 26), і хто хотів би бути серед них більшим, нехай буде їм міністром і слугою (пор. Мт. 20, 26), і хто хотів би серед них бути великим, нехай буде меншим (пор. Лк. 22, 26)”. (НП 5,9-12). Натомість у Заповіті написав протилежне: „І я дуже жадаю бути слухняним генеральному міністру цього Братства і тому гвардіанові, якого йому буде до вподоби визначити для мене. І так хочу бути схопленим його руками, щоб я не міг ані йти, ані робити щось всупереч послухові і його волі, тому що він є моїм паном” (З 26-27).

«Св. Франциск з однієї сторони є проти влади, а з другої відноситься до неї з великою пошаною. Наш Отець акцентував на тому, що атмосфера в монастирі залежить не тільки від настоятеля, але також від підлеглих йому. Якщо брати будуть так само слухати свого настоятеля, як наш засновник, то і гвардіан матиме змогу краще їм служити».

Після побажань і молитви в різних намірах, обряд завершився благословенням братів через заступника вищого настоятеля Кустодії.