Посвячення Росії Непорочному Серцю Марії у фатімських санктуаріях України

Посвячення Росії Непорочному Серцю Марії у фатімських санктуаріях України

У зв’язку з війною Росії проти України, яка зараз триває, і внаслідок якої загинуло багато тисяч солдатів і цивільного населення, в тому числі діти, єпископи з Конференції Єпископату України Римсько-католицької Церкви та Конференції Вищих настоятелів чоловічих і жіночих інститутів богопосвяченого життя, від імені Божого люду, звернулися з проханням до Святішого Отця Франциска посвятити Росію Непорочному Серцю Марії.

В урочистість Благовіщення Господнього, 25 березня 2022 року, о 17.00 год. (UTC+1), папа Франциск, єднаючись з усіма єпископами цілого світу, здійснить посвячення Росії Непорочному Серцю Марії в базиліці св. Петра у Ватикані, а у Фатімі зробить це архієпископ кардинал Конрад Краєвський, папський роздавач милостині, який відвідав Україну в днях 8-13 березня поточного року.

У цей самий час в Україні, яка, впродовж останнього місяця, знаходиться в центрі зацікавлення цілого світу через важкі воєнні випробування, буде поновлений Акт завірення Непорочному Серцю Марії Росії та України.

В урочистий спосіб це відбудеться о 18.00 год. (UTC+2) в санктуаріях Матері Божої Фатімської: в Крисовичах у львівській архідієцезії, в Довбиші у київсько-житомирській дієцезії та в Мацьківцях у кам’янець-подільській дієцезії. Акт завірення зачитають пастирі цих дієцезій: архієпископ Мечислав Мокшицький і єпископ Леон Дубравський OFM.

Також в санктуарії Матері Божої Цариці Миру в Більшівцях єпископ Едуард Кава OFMConv здійснить посвячення Росії та України. Урочистість розпочнеться о 17.30 год. молитвою на розарії. Св. Меса з Актом завірення буде звершена о 18.00 год. Після Літургії відбудеться освячення нового конференц-залу св. Йосифа.

Марійний санктуарій у Більшівцях  існує з XVII ст. Він був відновлений декретом архієпископа Мечислава Мокшицького у 2012 році.

Станом на сьогодні в монастирі проживає понад 80 біженців зі східної України.

(трансляція наживо https://www.facebook.com/Санктуарій-Матері-Божої-в-Більшівцях)

Архієпископ Вісвальдас Кульбокас, Апостольський нунцій в Україні, вважає, що посвячення Непорочному Серцю Марії є одним із основних видів духовної зброї проти війни. Тому палко просить, аби до цієї ініціативи папи та католицьких єпископів світу долучилося якнайбільше людей доброї волі, віруючих і невіруючих, щоб ця молитва була сильною та могутньою.

Найдавнішим фатімським санктуарієм в Україні є парафіяльний костел в Крисовичах у львівській архідієцезії. Декрет про встановлення санктуарію був виданий 13 жовтня 1997 року архієпископом Мар’яном Яворським.

Другим повстав санктуарій у Довбиші в київсько-житомирській дієцезії, куди фігуру Матері Божої з Фатіми привезли Отці Паллотинці у 1990 році. Декрет про встановлення санктуарію був виданий єпископом Яном Пурвінським 25 грудня 2000 року.

Наймолодшим санктуарієм, який існує лише з 8 вересня 2021 року, є парафіяльний костел в Мацьківцях у кам’янець-подільській дієцезії.

Порядок богослужінь у фатімських санктуаріях в Україні 25 березня 2022 року:

У Крисовичах:

  • 00 – у Крисовичах;
  • 00 – в Чишках;
  • 00 – у Санктуарії Фатімської Матері Божої.

У Довбиші о 17.00 год.:

  • 00 – Година Милосердя та Хресна Дорога;
  • 30 – Розарій;
  • 00 – Св. Меса.

У Мацьківцях:

  • 17:00 – Хресна Дорога;
  • 18:00 – Св. Меса.

(трансляція наживо https://www.facebook.com/art.sp.1804/).