Поточний Літургійний рік проголошений Роком Святого Йосифа

Поточний Літургійний рік проголошений Роком Святого Йосифа

8 грудня 2020 р., в Урочистість Непорочного Зачаття Пресвятої Діви Марії, папа Франциск підписав Апостольський Лист „PATRIS CORDE”. Нагодою для написання цього листа була 150-а річниця проголошення св. Йосифа папою Пієм ІХ покровителем Церкви. У зв’язку з цим ювілеєм поточний рік проголошено Роком Святого Йосифа.
Понтифік, у згаданому вище листі, перечисляє чесноти і титули св. Йосифа, описані та надані святому його попередниками. Особливе місце займає назва „Опікун Спасителя”, яку надав Йосифові св. Йоан Павло ІІ в енцикліці Retemptoris Custos, опублікованій 15 серпня 1989 р.
Голова католицької Церкви, посилаючись на навчання отців Церкви, додав кілька нових титулів, пишучи, між іншим, що св. Йосиф є не лише опікуном, а й батьком сина Божого.
У чому полягає винятковість св. Йосифа? Перш за все в тому, що Йосиф був тим, кого Ісус називав своїм татом, хоча Христос воплотився з Духа Святого. Св. Йосиф увесь час, починаючи від моменту, коли дізнався про вагітність Марії, своєї дружини, і аж до остнньої миті свого життя, піклувався про Ісуса та Богородицю, і міцно їх любив.
Цікавим є той факт, що Єпископи Римсько-Католиької Церкви в Україні проголосили найближчий Літургійний рік, який розпочався в першу неділю адвенту, 29 листопада 2020 р., Роком Святого Йосифа, Обручника Пресвятої Діви Марії. А тому вірні зможуть ще більше заглибитись у постать цього святого батька і чоловіка.
Багато святих за свого життя захоплювалося св. Йосифом. Серед них св. Тереза Авільська. Вона прийняла його як свого адвоката і посередника.
Для св. Франциска Ассізького Йосиф був теж особливим взірцем для наслідування. Саме його Франциск обрав опікуном Францисканського Ордену, про що зазначено в Конституції Ордену: „Брати будуть вшановувати і наслідувати святого Йосифа, Опікуна Ордену, предивний приклад людини віри, повністю відданої Богу”.
Тож нехай приклад св. Йосифа, якого так ревно вшановує Церква через своїх понтифіків, пастирів, вчителів, святих надихає нас до того, щоб ми міцно вірили Богові та віддано Йому служили.

Молитва папи Лева ХІІІ
Приходимо до тебе, святий Йосифе, у нашій недолі. Звертаючись за допомогою до твоєї Пресвятої Обручниці, з вірою благаємо й про Твою поміч. Заради любові, яка єднала Тебе з Непорочною Дівою Марією, і заради Твоєї батьківської турботи, якою ти оточував дитину-Ісуса, смиренно благаємо: милостиво поглянь на людство, яке Ісус спас власною Кров’ю, і своїм могутнім заступництвом допоможи нам у потребах наших. Опікуне Святого Сімейства! Піклуйся про вибраний народ Ісуса Христа. Віддали від нас, любий отче, всіляку хворобу, блуд і зіпсуття. Наш могутній заступнику! У боротьбі з силами темряви прийди до нас із небесною допомогою і, як колись Ти врятував маленького Ісуса від Ірода, так і тепер охороняй святу Церкву Божу від ворожих підступів та всілякого зла. Невтомно оточуй кожного з нас піклуванням, щоб ми за твоїм прикладом і з твоєю допомогою досягли вічного блаженства в небі.
Амінь.