Проєкт Ґреччо 800

Проєкт Ґреччо 800

Попереду трирічне святкування францисканського ювілею (2023-2026), яке присвячене освяченню Правил та перших ясел у Ґреччо (2023), стигматів (2024), Пісні створіння (2025) та смерті Франциска (2026). Ми маємо різноманітні пропозиції для заохочення приєднатися до цих подій як нарівні міжнародному та міжфранцисканському, так і локальному. Що ми пропонуємо в якості аніматорів задля діл праведності, миру та охорони створіння?

1. Частина подій це сильне послання для нас – тих, що реалізують францисканське покликання. Отже варто в нашому проповідуванні та катехизі показати, що роки, які ми переживаємо, позначені памятю про важливі етапи життєвої дороги св. Франциска. Отож, маємо цінну можливість оживити та пробудити память про євангельський харизмат, що його Святий Дух запалив у Церкві через Бідолаху з Ассізі. І той харизмат живе донині, а, навіть можна сказати, допомагає Церкві віднайти себе перед лицем важливих викликів сучасності, таких як питання екології, економічна криза чи міжрелігійний діалог.

Подія відкриє ювілейний францисканський рік 800-річчя правил та організованих св. Франциском перших ясел та вертепу. Історія з Ґреччо дає особливо велетенський пасторальний потенціал. Різдво Христове це виняткова можливість для зустрічей людей, які чекають цього цілий рік. Нещодавно я брав участь у пердсвятковій зустрічі закордонних студентів у Польщі. Було незвичним почути польські коляди, які співали молоді люди з двадцяти кількох країн світу, а пізніше пережити їхню інтерпретацію цих святкових творів різними мовами та різного культурного походження. При нагоді я собі усвідомив (та сказав усім зібраним), що початком народної обрядовості, яка супроводжує святкування Різдва, була подія 800-літньої давнини: інсталяція св. Франциска, аби вночі 24 грудня 1223 р. приготувати шопку в Ґреччо у центральній Італії. Для багатьох це стало цінним відкриттям і запитанням не було кінця.

2. Для мене у цьому всьому справді несамовитими та геніальними є дві інновації Франциска: запрошення до францисканського Вифлеєму Євхаристії та тварин.

Реконструюючи події тої ночі, св. Франциск також збудував над яселками вівтар, де запрошений священник відправляв Євхаристію. Франциск сам, як диякон, читав Євангеліє та виголошував зворушливу проповідь про Ісуса та його народження у Вифлеємі. Вкрай убогий Франческо відтворив убогість того народження, але водночас показав духовне багатство Ісуса, який приходить до нас у кожній Святій Месі. Вифлеємський дім хліба поєднується з Євхаристійним Хлібом, а ясла з вівтарем, на якому народжується Тіло Ісуса.

У інтерпретації Франциска також поєднано давні месіанські пророцтва з описами Євангелія та при народинах Божого Сина зявляються звірі. Вони, які від початків людства товаришували людині в її життєвій подорожі, також стоять при яслах Ісуса. Саме вони, а не люди, найраніше опинилися у новонародженої Дитинки (раніше ніж пастирі чи мудреці) та вони змогли розгледіти в Ньому свого Господа, чого не вдалося багатьом людям. Інтуїція настільки геніальна, що (хоча про це не говорять Євангелія) ми не дивуємося коли бачимо вола та осла майже в кожній шопці.

3. У багатьох наших монастирях маємо живі шопки, повні різних звірів та сповнені колядою. Чи не можна було б зробити інструкції з реалізації такого проєкту? Ті, що вже мають досвід допомогли б іншим охочим реалізувати це у себе. І описали б на що звернути увагу, яких формальних чи правових вимог дотримуватися (наприклад не забувати про закони з охорони тварин чи санепідемстацію), скільки осіб задіяти до реалізації, які приготувати матеріали тощо.

А францисканські яселка? Хто має готові тексти та сценарій вистави для дітей чи дорослих? Може захоче поділитися ним?

Так само ідеї щодо францисканської ювілейної шопки. Маємо талановитих художників, графіків, працівників храмів, які будують шопки роками. Чи можуть виявити свої ідеї, аби інші через рік у ювілей могли їх використати?

А можливо цікавий плакат, шкільний конкурс чи медіа-кампанія? Можливостей дуже багато…

Зі свого боку обіцяємо підтримку та промоцію. Спробуємо підготувати логотип нашого проєкту Ґреччо 800. Та запрошуємо до братерського співділення та співпраці!

Нехай Господь обдарує вас миром!

о. Станіслав Яромі OFMConv