Російськомовна Спільнота у Львові

Російськомовна Спільнота у Львові

8 січня, в останній день різдвяного періоду, на спільну зустріч знагоди Христового Різдва зібралася російськомовна спільнота, яка вже понад двадцять років існує при парафії святого Антонія у Львові. Ця спільнота є унікальна з огляду на те, що вона почала існувати в польськомовному католицькому середовищі м. Львова задовго до того, як Отці Францисканці вперше відслужили Святу Літургію українською у своєму парафіяльному храмі та в місті загалом. Перша Євхаристія російською мовою відбулася 4 грудня 1991 року в Костелі св. Антонія і відправив її о. Владислав Дерунов, нині настоятель парафії в Мостиськах. Згодом до о. Владислава приєднався його рідний брат, о. Целестин Дерунов, а пізніше духовну опіку взяли на себе Отці Францисканці – о. Кшиштоф Козьол, о. Олександр Литвинюк, о. Петро Франків, о. Ярослав Крук. На даний час духовним провідником спільноти є о. Станіслав Нуцковський.
Євхаристія російською мовою відбувається кожної неділі о 17.00. Вона не збирає великих натовпів, в ній беруть участь вірні, які мають російське коріння або католики виховані в російськомовному середовищі.
Особливістю людей, які належать до цієї спільноти є те, що  багато з них після довгих пошуків правди і Бога, свідомо знайшли своє місце в католицькій святині; люди, які вже у зрілому віці прийняли Таїнство Хрещення, Миропомазання чи Євхаристії.
Незважаючи на те, що ця спільнота є євангелічно «тиха і смиренна», в історії Львівської Церкви  вона залишить свій неповторний слід, а в душах людей, що завдяки їй знайшли Бога і віру – вдячність, плоди Божої Любові та надію вічного спасіння.