Святкування Різдва у Мацьківцях

Свята Божого Різдва розпочинаються вже під час вігілійної Вечері, коли ми молимося при столі і ділимося оплатком з найближчими, коли співаємо колядки і сідаємо за щедро заставлений стіл, який повинен символізувати багатство райського саду. На столі лише пісні страви, бо люди і звірі цього вечора стають однією родиною і не годиться їсти м’ясо тварин.

На столі найчастіше такі страви як червоний борщ з вушками, грибна юшка, смажений кoрoп з грибами, заливна риба, вареники з капустою, кутя, клюски з маком, горох з капустою та компот з сухофруктів Після родинного святкування ми йдемо до святині на нічну Євхаристію, яка називається Пастиркою.
Свята Літургія в каплиці на Волиці відбулася о 20.00. На неї прийшли не лише наші вірні, а також вірні православної Церкви, був присутній депутат районної ради та голова сільради. О 20.00 на дворі біля шопки розпочалася Євхаристія, яку служив настоятель францисканців на Україні, о. Едуард Кава. Після вступних обрядів і гімну «Слава во вишніх Богу…», всі процесійно ввійшли до храму, де відбулася подальша Євхаристія, після завершення якої ще кілька хвилин люди колядували біля шопки.
З самого ранку – Святі Меси, яких було більше ніж в неділю, щоб всі люди могли взяти участь у Євхаристії. Між Літургіями – час, щоб приймати гостей, колядників і перебиранців. Після обіду приїхала с. Геля з дітьми-сиротами з Хмельницького. І так без відпочинку до самого вечора. Втома і радість – це два почуття, які нас супроводжували
останнім часом, так як мабуть і всіх священиків у Церкві. Надіємося, що сили і радості, а також людського розуміння буде достатньо у наступні дні святкування і під час коляди.