Словаччина: 20-річчя виникнення кустодії

Словаччина: 20-річчя виникнення кустодії

2 січня 2023 р. провінціальна кустодія Непорочного Зачаття ПДМ у Словаччині святкувала 20-річчя свого існування.

На ювілейну урочистість до церкви Святого Духа у Левочі прибули: генеральний асистент FEMO (Foederatio Europae Mediae et Orientalis) бр. Томаш ЛЕСНЯК, головуючий FEMO та міністр провінції св. Антонія та бл. Якова Стрепи в Польщі (Краків) бр. Мар’ян ҐВОМБ, вікарій кустодії Святого Хреста в Україні бр. Станіслав ПЕНКАЛЯ, провінційний кустош словацької кустодії бр. Луціан М. БОГУЦЬКИЙ, співбрати з Польщі та Чехії, священники зі згромаджень та дієцезіальні, богопосвячені особи.
Подячну Святу Месу провадив адміністратор спіської дієцезії бр. Ян КУБОШ. У гомілії він звернувся до братів і вірних, аби завжди старалися бути близько Ісуса. „Зі звененим на Христа поглядом охоче віддаймо себе на службу Богові та ближнім, так як Непорочна, ваша Патронка. Намагаймося ширити навколо себе істинну радість. Адже Вона, причина нашої радості, неустанно благає нас про ту радість. Зичу цього всій францисканській родині у Словаччині на подальші роки” – промовляв він.
На завершення урочистості генеральний асистент, провінційний міністр і провінційний кустош спрямували до всіх зібраних братів слова заохочення до подяки Богу за те, що вдалося зробити доброго до цього часу, але водночас просили, щоб дивилися в майбутнє з надією та вірою, оскільки Бог може вчиняти в нашому житті нові та чудові речі.
„Усім добродійникам і приятелям прагнемо висловити нашу вдячність за те, що були з нами в минулі роки не тільки в радості, але і важких хвилинах. А на майбутнє віддаємо себе вашій молитві, бо кожна спільнота, у тім чернеча, потребує такої підтримки” – написали францисканці на інтернет-сторінці кустодії.
Брати менші конвентуальні зі Словаччини в 1993 р. були приєднані до краківської провінції, яка щедро підтримала їх персонально. На початку 90-х у країні мешкали лише двоє братів словаків: бр. Ваврінець ГЛАВАТИЙ та бр. Оділо МРЯЗ. Польські ченці поступово повертали не тільки монастирі, але передовсім нашу присутність у Словаччині. Плодом їхньої праці стало також багато місцевих покликань до нашого Ордену.
У вересні 2002 р. у Зуберці на Ораві відбувся надзвичайний провінційний капітул краківської провінції. Її головною метою було розізнання, чи утворювати словацьку кустодію. Капітульні отці прийняли рішення про відкриття нової юрисдикції 1 січня 2003 р.
Перша кустодіальна капітула відбулася у двох частинах: 6-7 січня 2003 р. у Левочі та 10-12 червня 2003 р. у Брехові. Під час пленарних засідань брати вибрали кустоша, дефініторіум і гвардіянів монастирів. Окрім цього, визначили чотирирічний план та вказали найважливіші завдання свого служіння.
Першим кустошем став бр. Луціан М. БОГУЦЬКИЙ, який виконував цю функцію протягом двох наступних каденцій (вісім років). Його наступником, також протягом двох каденцій, був бр. Томаш ЛЕСНЯК. Із 2019 р. знову ним став бр. Луціан М. БОГУЦЬКИЙ.
Нині францисканці в Словаччині мають чотири монастирі у Братіславі, Брехові, Левоча, Спішський Штврок. У всіх цих місцевостях, окрім Левочі, провадять парафії. Кустодія налічує 20 ченців, а деякі з них працюють за межами країни: бр. Томаш ЛЕСНЯК служить генеральним асистентом FEMO, бр. Петер ПІКУЛІК вивчає теологію в Римі, бр. Йонаш Франтішек ЧАРНИЙ відбуває формацію в постулаті в Ґнєзні (Польща).

Бр. Ярослав ЦЯР
Фот. бр. Петер ПІКУЛІК