ТРІДУУМ НА ЧЕСТЬ БЛ. ЯКОВА СТРЕПИ

ТРІДУУМ НА ЧЕСТЬ БЛ. ЯКОВА СТРЕПИ

”Сам, сам я буду дбати за моїх овець і буду їх доглядати. Як пастух доглядає за своїм стадом, стоячи серед овець, що були порозбігалися, так наглядатиму і я за моїми вівцями. Я приведу їх назад з усіх тих місць, куди вони хмарного дня під темряву були порозбігалися” (Єз 34,11-12).

Від 1 лютого 2012 р. Львівська Архідієцезія святкує Ювілейний Рік, тобто подячну молитву за шістсотріччя перенесення метрополії з Галича до Львова. 8 вересня, в Свято Народження Пресвятої Діви Марії, яке одночасно є днем народження Львівської Архідієцезії, відбулася центральна урочистість на честь покровителя Архідієцезії – бл. Якова Стрепи, францисканця. Саме цьому Блаженному ми завдячуємо поширення католицької віри на наших землях, перенесення єпископської столиці до Львова та будову Катедрального Храму.
Це була надзвичайна особистість. Будучи Архиєпископом, він не покидав своєї дієцезії, часто відвідував парафії, безпосередньо зустрічався зі своїми вірними, уділяв їм духовної допомоги, особисто катехізував дітей. Особливою шаною Блаженний оточував Найсвятіше Таїнство та Матір Божу, свідоцтвом чого є запровадження вічного вогню в місцях перебування Євхаристійного Ісуса, чисельні відпусти за Адорацію Пресвятих Дарів, впровадження богослужінь до Матері Божої та відпустів з ними пов’язаних, але особливим знаком його великої любові до Пресвятої Діви є те, що саме Їй була присвячена Львівська Катедра.
Оскільки бл. Яків Стрепа належав до францисканського ордену, то урочистості вже за традицією розпочалися у храмі св. Антонія у Львові. До того, як процесія 8 вересня, в суботу, о 9.30 вирушила вулицями міста з Костелу св. Антонія до Катедри, вірні мали нагоду впродовж трьох днів духовно приготуватися до цієї урочистої події, торкнутися мощей Блаженного, який на час Трідуум був перенесений з Катедрального Собору ”до своїх”, тобто до францисканців, молитися за його заступництвом та випрошувати потрібні благодаті.
Цього року Трідуум на честь бл. Якова провів о. Станіслав Рок OFMConv., який прибув зі Словаччини, з міста Левоче, на особливе запрошення кустоша мощей Блаженного о. Славомира Зелінського OFMConv.
У Львові о. Станіслав перебував уже не вперше. Сюди він приїхав після п’ятнадцятилітньої відсутності, адже 15 років тому він духовно служив вірним храму св. Антонія. Багато знайомих облич, та сама вул. Личаківська, ті самі тріщини на стінах будинків і багато іншого, що за стільки років, на думку о. Станіслава, зовсім не змінилося, але одночасно стільки всього нового.
У своїх проповідях о. Станіслав на основі Святого Писання та науки Церкви показав ким є Ісус – Добрий Пастир. Слухаючи роздуми отця-проповідника всі риси доброго пастиря ми віднаходимо в житті і служінні бл. Якова Стрепи, який був шляхетним і безкорисним пастирем, що не дбав про власну вигоду, але про добро вірних, яких довірила йому Церква, про угрунтування і розвиток Католицької Церкви, про добро мешканців Львова і всього краю. Рисами, які відзначив Папа Боніфацій ІХ у номінаційній буллі, були: апостольська ревність, велика освіченість, чистота серця, шляхетність поведінки…
Триденне приготування та суботня процесія вулицями міста з мощами бл. Якова Стрепи завершилася урочистою Євхаристією, яку очолив делегат Святішого Отця Бенедикта XVI кардинал Юзеф Томко з Ватикану, на завершення уділяючи вірним особливе апостольське благословення від імені самого Папи.

{gallery}lviv/12.09.08{/gallery}