Україна: візит генерального міністра у Львові

Україна: візит генерального міністра у Львові

В днях 31 березня – 1 квітня 2022 року фр. Карлос Альберто Тровареллі, генеральний міністр Ордену, відвідав монастир св. Франциска у Львові в Україні.

Рішення про виїзд до України було прийняте після закінчення відзначання ювілею 100-ої річниці смерті слуги Божого Венантія Йосифа Катажинця у монастирі в Кальварії Пацлавській, біля Перемишля, у Польщі.

Разом із генеральним міністром до України приїхали фр. Томаш Лесняк, асистент Федерації Центральної та Східної Європи (FEMO – Foederatio Europae Mediae et Orientalis) і фр. Даріуш Мазуек, генеральний делегат з питань місійної анімації (SGAM). Товаришував їм фр. Станіслав Пенкала, вікарій провінційної кустодії Святого Хреста в Україні.

Під час візиту генеральний міністр розмовляв із братами з львівського монастиря та з гвардіяном монастиря в Більшівцях фр. Міхалом Сташаком, а також із єпископом-помічником львівської архідієцезії Едуардом Кавою OFMConv. Зустрівся теж із францисканською молоддю та вірними в санктуарії св. Антонія у Львові.

В п’ятницю зранку, 1 квітня, конвентуальну Св. Месу в санктуарії очолив фр. Томаш Лесняк, а проповідь виголосив фр. Карлос Тровареллі. Його гомілія була пов’язана з урочистістю Матері Божої Милостивої, Покровительки львівської архідієцезії (урочистість відзначалась за літургійним календарем у цей день), котру 1656 р. король Ян Казимир проголосив Царицею свого Королівства. Генеральний міністр заохотив наново віддати себе та Україну Її материнській опіці та виконувати все, що скаже нам Ісус. Він зазначив, що ця довіра Богові є обов’язковою для того, аби правильно розпізнати знаки часу і відповісти на потреби людей, яким ми служимо.

Під час братерської зустрічі генеральний міністр розмовляв про ситуацію народу, Церкви та Ордену в Україні, а також про діяльність співбратів у монастирях, і єпископа Едуарда Кави в архідієцезії та митрополії під час військових дій, що тривають.

Підсумовуючи візит, провінційний кустош в Україні фр. Станіслав Кава подякував нашому Ордену за фінансову та матеріальну допомогу, надану кустодії від початку російсько-української війни.

На завершення візиту генеральний міністр уділив благословення єп. Едуарду Каві та братам із кустодії, згромадженим у Львові.

Фр. Станіслав Пенкала OFMConv