У костелі св. Антонія відреставровано головний вівтар

У костелі св. Антонія відреставровано головний вівтар

Наприкінці жовтня у костелі св. Антонія завершилась реставрація головного вівтаря. Реставраційні роботи проведено за пожертви парафіян і, частково, за кошти Міністерства Культури і Національної Спадщини.
Сама історія будівництва костелу сягає 17 ст. і складається з кількох етапів. Спершу дозвіл, затверджений міською владою та королем, передбачав будівництво францисканського храму і монастиря з дерева.

Його спорудження тривало протягом 1618-1630 років, проте під час однієї з облог Львова будівлі повністю згоріли. У 1669 році розпочалось будівництво костелу з тесаного каменю. Протягом наступних століть поступово добудовувалися мури, дзвіниця, передсінок, бічні каплиці храму.
Сьогодні Костел св. Антонія з Падуї є однією з пам’яток архітектури м. Львова. Переступивши його поріг, кожен побачить справжні скарби сакрального мистецтва, серед яких скульптури, образи, фігури багатьох святих.
У храмі збереглось 5 барокових вівтарів, виготовлених у 18 ст.: головний вівтар, бічні вівтарі Пресвятого Серця Ісуса та Пресвятої Діви Марії з Лурду, вівтарі у каплицях Святого Хреста і святих Варвари та Йосифа.

Головний вівтар: дерев’яний, архітектонічний, поліхромований, частково позолочений. Конструкцію вівтаря підтримують стовпи – по одному, та колони – по три, з кожної сторони. Посередині вівтаря знаходяться повнопластичні фігури ангелів, які на колінах споглядають образ Матері Божої Ченстоховської. Цілість завершує промениста глорія з трикутником Божого Провидіння на вершині, яку споглядає двоє ангелів (фігури путті). По центру вівтаря розміщений образ св. Антонія з Падуї і св. Антонія Пустельника (прибл. 18 ст.) з постатями, прикритими сукнями з бляхи, та покритими золотом і сріблом. По обидві сторони образу розміщені дерев’яні, поліхромовані, пізньобарокові фігури: св. Амвросія і св. Августина. Дарохранительниця пізньобарокова, з ангелами. Нижню частину вівтаря завершує багато оздоблена заслона.

Метою проведення реставраційної роботи є повернення пам’яткам архітектури давнього вигляду та захист цих пам’яток від прогресуючого знищення.

{gallery}lviv/16.11.17{/gallery}