Фасадні сходи барокового костелу св. Антонія повернулися на своє місце

Фасадні сходи барокового костелу св. Антонія повернулися на своє місце

Цими днями завершилась реставрація фасадних сходів при францисканському костелі св. Антонія у Львові.
Реставраційні роботи розпочалися ще в жовтні 2019 р. і тривали по грудень 2020 р. Спершу передбачувана дата закінчення цих робіт була іншою, проте у зв’язку з карантином, впровадженим через коронавірусну інфекцію, реставрація тривала дещо довше.
Реставраційні роботи складалися з двох етапів.
Перший передбачав демонтаж усіх кам’яних елементів: сходів, балюстрад і фігури Матері Божої, відвезення їх до відповідної майстерні, очищення від моху та лишайників, а також безпосередню їх реставрацію. Праця була дуже клопіткою, адже вимагала неабиякої пильності, відповідних вмінь і досвіду.
Другий етап являв собою відновлення сходової конструкції й тривав близько шести місяців. Працівники доклали чимало зусиль, щоб правильно встановити всі кам’яні елементи, так, аби, не пошкодивши жодного з них, відновити первинний вигляд сходів.
Разом зі сходами відреставровано фігуру Матері Божої Непорочного Зачаття, що знаходиться на їхній терасі, виконану в стилі рококо у 18 ст. скульптором і архітектором Фабіаном Фесінгером.
Фасадні сходи з двостороннім входом і терасою внизу були побудовані кілька століть тому. Їх перша реновація разом із балюстрадами, фігурою Богородиці та ангелами, які Її адорують, мала місце у 1901 р. Пізніше сходи та балюстрада були частково відновлені у 70-их роках 20 ст., і від цього часу жодних робіт з їх реставрації не проводилось.
Сьогодні сходи барокового костелу набули свого первинного вигляду, адже на їхню терасу повернулися фігури двох ангелів, які адорують Діву Марію. У жовтні 1964 р. вони були скинені та пошкоджені. Певний час зберігалися при костелі, а у 2012 р. були віддані на реставрацію.
Реставраційні роботи проводилися завдяки фінансовій підтримці національного інституту польської культурної спадщини за кордоном „POLONIKA”.