Францисканець Мартін Кметец прийняв єпископські свячення

Францисканець Мартін Кметец прийняв єпископські свячення

У вівторок, 2 лютого 2021 р., наш співбрат о. Мартін Кметец прийняв єпископські свячення і буде здійснювати своє пастирське служіння в архідієцезії Ізмір (Туреччина). Таким чином він замінив архієпископа Лоренцо Піретто, домініканця, який від 2015 р. виконував обов’язки ординарія.

Урочистість відбулася у храмі Святої Марії в Ізмірі. Свячень уділив апостольський нунцій в Туреччині архієпископ Паул Фітцпатрік Руссель, а допомагали головному служителю архієпископ Лоренцо Піретто і халдейський архієрей Діярбакира (Туреччина), архієпископ Рамзі Гарму. На урочистості також були присутніми митрополит Ізміра грецької православної Церкви, архієпископ Варфоломій Самарас, єпископ-помічник із Москви, Ніколай Дубінін OFMConv, представники патріарха апостольської вірменської Церкви, католицької Церкви вірменського віросповідання та інших місцевих церков.

Наш Орден представляв генеральний асистент FEMO (Foederatio Europae Mediae et Orientalis) бр. Томаш Лесняк. Також були співбрати з Туреччини, міністр провінції св. Йосифа у Словенії бр. Ігор Салміч і провінційний кустош кустодії Близького Сходу і Святої Землі бр. Антон Булаі, які під час урочистості тримали книгу Євангелія над єпископом, що приймав свячення.

У Літургії брали участь священики з Ізміра, Стамбула, Анкари, Анталії, Іскендеруна, Самсуна, Трабзона та з кількох європейських країн: Словенії, Польщі та Словаччини.

Серед запрошених гостей були амбасадор Словенії в Туреччині Прімож Шеліго, амбасадор Парагваю в Туреччині Чеферіно Адріан Вальдез Перальта, консули, представники місцевої влади Ізміра, та культурних і освітніх закладів міста.

Складаючи подяку за дар нашого співбрата, який понад 30 років служив на землях Близького Сходу, обіцяємо молитву в його намірі.

Fr. Lucian ABALINTOAIEI