Францисканці з Іспанії та Німеччини для України та біженців

Францисканці з Іспанії та Німеччини для України та біженців

У суботу, 19 березня 2022 р., сім бусів із гуманітарною допомогою з Барселони доїхало до кордону Польщі з Україною. А все почалося з недільних проповідей польського францисканця в Іспанії.

Фр. Марек Вавжишко, поляк, який на щодень працює у францисканській провінції нашої Пані з Монтсеррат в Іспанії, впродовж двох неділь проповідував у костелах Барселони та Мадриду. Під час зустрічей він показував воєнні фото з України та з’єднувався, за допомогою інтернету, з вікарієм і секретарем провінційної кустодії Святого Хреста в Україні. «Ми говорили про ситуацію в кустодії та в Україні, про їхні потреби і т.д. Іспанці сповнені захоплення нами, поляками, і мають відкриті серця», – розповідав мені зі схвилюванням. Наступного дня до нього прийшов Маріано Ернандес, адвокат, який щоденно відвідує Св. Месу у францисканців в Барселоні, і розповів, що хоче організувати допомогу для монастирів в Україні та для людей, яким служать там францисканці. Через кілька днів, у четвер, 17 березня, з Барселони виїхало сім бусів із найбільш необхідними речами. Дорогою водії відпочили в курії провінції св. Антонія і бл. Якова Стрепи у Кракові, а до монастиря в Кальварії Пацлавській, який знаходиться поруч із кордоном з Україною, прибули у суботу, 19 березня; там вони передали братам із кустодії Святого Хреста дари, які привезли. На зворотному шляху вони забрали зі собою біженців з України.

Іспанський міністр провінції францисканців бр. Хуан Антоніо Аданес Сільван скерував лист до своїх співбратів у дев’яти монастирях, щоб ті мобілізували парафіян, рідних, друзів і симпатиків до зорганізування фінансової допомоги для України та біженців. «Ми не можемо чекати зі складеними руками і дивитися, як кровить стара Європа. Ця Європа, яку завжди переслідує дух війни і тоталітаризму», – говорив у своєму зверненні. Також він попросив монахів, аби вони, у цій відчайдушній ситуації, не забували про молитву до Доброго Господа, «щоб невдовзі припинилися військові дії, а в Україні та в усіх куточках світу запанував мир», і переконував, що їхні зусилля та допомога є «найліпшим способом розпочати великопісну подорож і найкращим способом служіння нашим братам у потребі».

Подібну допомогу, але в Бліскастель у Німеччині, неподалік від Франції, організували польські францисканці, які там працюють. Цей захід підтримали також німецькі євангелісти. «Засоби особистої гігієни та косметичні засоби були завезені до монастря у Гарменжах біля Освенціма», – розповів мені бр. Ієронім Йопек, головний натхненник заходу.

Фр. Ян Марія Шевек