Франциск Ассізький – святий, який проголошував світу мир і добро

Франциск Ассізький – святий, який проголошував світу мир і добро

4 жовтня римо-католицька Церква згадує св. Франциска Ассізького – диякона, засновника трьох францисканських орденів. В орденах, заснованих святим, у цей день відзначають урочистість.

Хоча св. Франциск прожив коротке життя, його біографія є дуже цікавою і сповненою незвичайних подій. Тож варто з нею ознайомитися ближче.

Святий Франциск Бернардоне народився в Ассізі (Італія) у 1182 році, в родині заможного купця. Спочатку жив безтурботним життям, але під впливом Божої благодаті покинув його та вирішив наслідувати Христа на шляху вбогості, покути, молитви й смирення. Франциск заснував Орден Братів Менших. Потім із допомогою святої Клари заснував жіночий орден, названий другим орденом, і нарешті для мирян заснував третій орден покутників. Своїм прикладом і через засновані ним інститути святий Франциск мав величезний вплив на духовне й творче життя середньовіччя. Під кінець життя на горі Верна він отримав стигмати Господніх страстей. Франциск помер в Ассізі 3 жовтня 1226 року. Через два роки був проголошений святим. У 1230 році його тіло перенесли до нової базиліки, якій у 1774 році папа Бенедикт XIV надав титул Патріаршої базиліки і папської каплиці.

Вже стало багатовіковою традицією, в надвечір’я урочистості, звершувати у францисканських храмах богослужіння, зване Transitus, під час якого згадується перехід св. Франциска зі земного життя до слави неба. Тож у неділю, 3 жовтня, після Св. Меси о 18.30 год., у костелі св. Антонія відбулось це францисканське богослужіння. На ньому були присутні парафіяни, симпатики храму, сестри серцянки, які служать у парафії та брати францисканці. Очолив молитву о. Павло Одуй.

Спершу Францисканська Молодь показала сценку про життя святого. Пізніше розпочалася молитва. Були зачитані Слова заохочення святого Отця Франциска, скеровані до братів, уривок із Послання до вірних, лист бр. Іллі, першого генерала ордену. Співались францисканські пісні, серед яких відомий гімн Похвали створіння. Богослужіння відбувалося в темряві, при запалених свічках, що є символічним: морок вказує на смерть Франциска, а світло від свічок – на Ісуса Христа. Також під час богослужіння до Третього Францисканського Ордену було прийнято троє кандидатів. Завершилась молитва благословенням реліквіями святого з Ассізі.

Св. Франциск – святий, який проголошував світу мир і добро, тож нехай його життєвий девіз буде для нас закликом нести людям те, чого вони так сильно потребують.