Інавгурація навчального року Францисканськіх Студії в Кракові

Інавгурація навчального року Францисканськіх Студії в Кракові

У суботу, 1 жовтня 2022 р., 101 брат розпочали новий навчальний рік 2022-2023 у Богословському Інституті „Францисканські Студії” в Кракові, який творить п’ять провінцій трьох францисканських Орденів: Ордену Братів Менших, Ордену Братів Менших Конвентуальних і Ордену Братів Менших Капуцинів.

„Цей рік є особливим. Через нову умову про співпрацю з Богословським Факультетом Папського Університету Івана Павла ІІ в Кракові, згідно з інструкціями Конгрегації Католицького Навчання, ми стали Богословським Інститутом, який об’єднує в начальному процесі всі п’ять францисканських семінарій, що співпрацюють із вище згаданим університетом”, – пояснив ректор фр. Маріуш Орчиковскі OFMConv. „Ця францисканська єдність є даром, нашим скарбом. Охороняймо її, бережімо, розвиваймо, щоб майбутні покоління могли сказати, що у 2022 р. розпочалося гарне діло п’яти францисканських семінарій, які мають вплив на Церкву, на наші Ордени і на майбутнє Христового Євангелія в нашій країні”, – додав ректор.

Інавгурація нового навчального року розпочалася Св. Месою в костелі капуцинів. „Нехай для всіх нас це буде час зростання в Божій мудрості і завдяки навчанню, і завдяки життю в спільноті, і завдяки формаційним розмовам, і, передусім, завдяки перебуванню віч-на-віч з Господом Богом, джерелом Божої мудрості”, – побажав міністр провінції фр. Марек Міщиньскі OFMCap, який очолив Літургію.

Процес створення „Францисканських Студій” в Кракові складався з кількох етапів. Спершу, в 2016 р., розпочався через провінцію св. Антонія і бл. Якова Стрепи Ордену Братів Менших Конвентуальних і провінцію св. Йосифа Обручника ПДМ Ордену Братів Менших Капуцинів, а згодом, у 2018 р., через провінцію Матері Божої Ангельської Ордену Братів Менших. У 2022 р. долучилися провінція Непорочного Зачаття ПДМ Ордену Братів Менших і провінція Успіння ПДМ Ордену Братів Менших.

У 2022 р. „Францисканські Студії”, згідно з інструкціями Конгрегації Католицького Навчання, підписали нову умову про співпрацю з Богословським Факультетом Папського Університету Івана Павла ІІ в Кракові, стаючи Богословським Інститутом.

Фр. Ян Марія Шевек