2016 - «Краків у Львові»

2016 - «Краків у Львові»

«Блаженні милосердні, бо лиш вони зазнають в Бога милосердя», – такими словами україномовної версії гімну, приуроченого Світовому дню молоді славила Господа молодіжна спільнота в Україні. Адже навіть ті, хто не мав змоги побувати на зустрічі з Папою Франциском у Кракові, духовно і молитовно долучилися до цієї масштабної події.

Впродовж 30-31 липня цей гімн неодноразово звучав і у парафії Святого Антонія з Падуї під час зустрічі «Краків у Львові», куди прибуло більше 300 юнаків і дівчат з с. Мацьківці (Хмельницька обл.), смт. Більшівці (Івано-Франківська обл.), з м. Тернополя, с. Білобожниці (Тернопільска обл.), м. Копичинці (Тернопільска обл.), а також з м. Борисполя (Київська обл.) та молодь зі Львова.

Програма зустрічі була надзвичайно насиченою, цікавою та пізнавальною. Тож кожен з його учасників мав змогу збагатитися новими знаннями, враженнями та досвідом. Для того аби краще відчути атмосферу, що панувала тими днями у Кракові, у парку позаду костелу святого Антонія, було встановлено великий екран на якому транслювались звернення Папи Франциска. Його слова стосувались кожного. Адже говорячи про таїну милосердя, Папа неодноразово наголошував на тому, що «милосердя завжди має молоде обличчя». Застеріг молодь у цілому світі аби не шукала вражень на темних шляхах і не продалася за ілюзії. Натомість, мала відкрите серце і не переставала мріяти, бо лише в такому серці живе милосердя; завжди піднімалася і йшла назустріч Ісусові, адже приймаючи Ісуса, ми вчимося любити як Ісус.

Для учасників зустрічі було організовано та проведено кілька тематичних конференцій: «Як Бог проявляє милосердя у Святому Письмі», «Святі як знаряддя милосердя і приклад для нас: св. Фаустина – св. Іван Павло II», «Про сповідь», «Як ми маємо бути милосердними».

Також присутні мали змогу розважити над багатогранністю Божого Милосердя у менших групах, під керівництвом отців-францисканців та сестер-монахинь.

Увечері відбулася урочиста Меса, очолювана Апостольським Нунцієм в Україні архиєпископом Клаудіо Ґуджеротті.

У своїй проповіді Апостольський Нунцій наголосив присутнім на безмежній Божій любові до кожного із нас і закликав довіряти Богові в усьому. Саме ця беззаперечна довіра до Того, Хто заради нас віддав Свого Єдиного і улюбленого Сина, може змінити світ.

Під час Меси присутні мали змогу приступити до Святого Причастя.

Не обійшлася програма зустрічі і без розваг. Спершу хлопці та дівчата мали змогу ознайомитись із містом Лева, його сакральними і архітектурними пам’ятками, а ввечері – насолодитись чудовим співом отців-василіян, прославити Бога танцями та піснями, під час виступу християнського гурту «S.Anto».

Ближче до півночі учасники конференції мали можливість приготуватись до сповіді перед образом Милосердного Ісуса, взяти участь в адорації Пресвятих Дарів, помолитись Коронку до Божого Милосердя та приступити до Таїнства Євхаристії. Молитовне єднання з Богом та перебування у світлі Господнього милосердя тривало до самого ранку. Завершилася зустріч Святковою Месою.

По закінченню усі учасники події «Краків у Львові» повезли до своїх домівок та родин не лише освячені пам’ятні вервички і молитовники, подаровані на згадку отцями-францисканцями, а й тепло, радість, надію і любов, що є одвічними Господніми дарами.

Як зазначив о. Станіслав Пенкала, священик храму Святого Антонія з Падуї: «Ця програма була для всіх: і для молоді, і для людей старшого віку. Зранку, по закінченні зустрічі, всі давали свідоцтво того, що добре пережили цей час з Богом. Сподіваємося, наступну зустріч, що проходитиме під гаслом «Любити одне одного», будемо робити в дусі спільноти «Чистих сердець», заохочуватимемо молодь долучатись до справжнього християнського життя, а також молитися про чистоту серця».

Сестра Пасхаліса, Згромадження сестер Слугинь Пресвятого Серця Ісуса (серцянка) з Новогра-Волинського: «Чесно кажучи, їхала з острахом. Бо вперше допомагаю в організації такої зустрічі. Але, правду сказати, навіть погода сприяє тому, що в серці родиться щось інше. Саме милосердя є глибоким, але, можливо, ми мало говоримо про це. Милосердя як любов… Проводячи розмови в групах зауважила, що молодь говорить, але боїться розповісти щось більше про себе. А ці дні якраз допомагають відкриватися один для одного, коли ближній відкривається для ближнього. Сподіваюсь, у майбутньому це принесе свої добрі плоди».

Марта Чавс: «Я дуже рада, що маю можливість перебувати тут, оскільки відчуваю як сходить Боже Милосердя. Усі усміхнені, щасливі, щирі, а серця наповнені Божою любов’ю. Дуже багато емоцій. І велика подяка Богові, що Він так торкається нашого серця».

Андрій Мельник: «Сподобалась конференція о. Мар’яна Лаби, який дуже просто пояснював складні речі. Ми існуємо з волі Божої. Незважаючи на те, що часто відходимо від Бога, Бог все одно підтримує наше життя і дає нам шанс навернутися до Нього. Можу сказати на прикладі власного життя, що через певні кризи Бог допровадив мене до того, що я почав частіше сповідатися, приступати до Таїнств, цікавитися релігією, Богом. Незважаючи на те, що дуже сильно нагрішив, Бог дав мені шанс приступити до сповіді».