Архієрейська хіротонія єпископа Едуарда Кави

Архієрейська хіротонія єпископа Едуарда Кави

21 червня 2017 року відбулись єпископські свячення Едуарда Кави OFMConv, єпископа-помічника Львівської архидієцезії Римсько-Католицької Церкви України. Урочистість відбулась у Митрополичій Базиліці Успіння Пресвятої Діви Марії у Львові.  

В урочистості взяли участь єпископи та священики з цілої України, а також приїхали гості з Польщі, Угорщини, Словаччини, Італії. Були присутні Глава УГКЦ Блаженніший Святослав Шевчук, єпископи та священики УГКЦ, священники Православної Церкви, численні монахи та монахині, миряни, представники влади, дипломати. На урочисту хіротонію численно прибули брати-францисканці з різних міст України і з поза її меж.

Головним святителем був архиєпископ Мечислав Мокшицький, Львівський митрополит, а співсвятителями — архиєпископ Клаудіо Ґуджеротті, Апостольський Нунцій в Україні, та єпископ Станіслав Широкорадюк, ординарій Харківсько-Запорізької дієцезії РКЦ.

Під час проповіді Львівський митрополит РКЦ архиєпископ Мечислав Мокшицький нагадав, що Едвард Кава є п’ятим єпископом з францисканської родини. Побажав Божого благословення для виконання такого важкого завдання, якого від нього очікує Церква і вірні. Всіх вірних архиєпископ закликав підтримувати молитвою нового ієрарха.

Після урочистої обітниці і літанії до всіх святих, відбулось рукоположення і молитва висвячення, яку над Едуардом Кавою прочитали всі присутні єпископи двох обрядів. Пізніше єпископ отримав єпископські інсигнії: перстень, митру і пасторал. Єпископські символи повні знаків францисканської харизми. Пасторал нагадує францисканський шнурок з трьома вузлами. На митрі нового єпископа розміщено хрест Рафала Керницького, а у ньому за львівською традицією — реліквії блаженного Якова Стрепи.  У єпископському перстні — реліквії блаженних мучеників-францисканців з Перу, історія яких вплинула на покликання Едуарда Кави. Ці інсигнії єпископ Кава отримав від Братів Менших Конвентуальних.

Апостольський Нунцій в Україні архиєпископ Клаудіо Ґуджеротті зауважив, що це великий подарунок від Папи для єпископів, для архидієцезії, для всіх вірних. Тому закликав молитися за єпископів і пам’ятати, що будемо мати завжди таких єпископів, на яких заслуговуємо. “Моліться, щоб ми намагалися стати кращими, ніж ми є. Цей молодий єпископ, наймолодший у світі, у ваших руках, у ваших серцях і передовсім у ваших молитвах. Робіть так, щоб він не втрачав своєї усмішки, але споглядаючи обличчя кожного з вас, хай буде натхненний іти з відвагою вперед із щораз більшою радістю.”

Нововисвячений єпископ Едуард Кава подякував всім за присутність і молитву. Висловив вдячність Богу, батькам, родині, родинній парафії, Братам Меншим Конвентуальним, архієпископу Мокшицькому, владиці Шевчуку, всім єпископам, священикам, богопосвяченим особам та мирянам. “Обіцяю бути знаряддям миру і добра. Нехай Господь Бог всіх благословляє!”

{gallery}akcje/170621{/gallery}