Великдень 2020 на карантині?

Великдень 2020 на карантині?

Навіть карантин не в змозі заборонити зустрітись із Воскреслим Ісусом. Мабуть, не кожен, погодиться з таким ствердженням. Епідеміологічна ситуація через коронавірусну інфекцію, з якою цього року зіштовхнулося багато країн у світі, змусила християн святкувати Великдень „по-іншому”: вдома, у тісному колі людей, без можливості участі в Літургії Пасхального Тридення та Воскресіння Христового, – у Св. Месах могли взяти участь не більше десяти осіб. Проте такі обставини змусили людей переосмислити сенс життя і задуматись над тим, чим є віра в Бога. Мабуть, багато хто погодиться з тим, що завжди легше молитися в церкві, дехто буде стверджувати, що Ісуса можна зустріти тільки в храмі: „Скільки людей – стільки думок”. Насправді з Богом можна зустрітися всюди. Дія і присутність Бога не обмежується стінами храму. Можна сказати, що ця ситуація стала для людей іспитом живої віри в Бога.

У костелі св. Антонія у Львові святкування Великодня, який цього року відзначали 12 квітня, розпочалось зі Святого Пасхального Тридення. Літургія звершувалась  без участі вірних; вони у своїх домівках мали змогу дивитися Літургію онлайн на парафіяльній інтернет-сторінці.

У Великий Четвер Літургію Вечері Господньої очолив Отець Єпископ Едуард Кава OFMConv та співслужили отці францисканці, господарі цього місця: о. Станіслав Кава, делегат міністра провінції в Україні, о. Станіслав Пенкала, о. Славомир Бистрий і о. Артур Сподар. О. Павло Одуй, настоятель парафії, перебував у цей час в самоізоляції на карантині у Кальварії Пацлавській в Польщі. Під час Літургії Отець Єпископ виголосив Слово Боже, в якому розважав над Таїнством Священства.

У Велику П’ятницю, зранку, мала місце Хресна Дорога. Кожен міг духовно єднатись у молитві зі священиком, який провадив богослужіння. Ввечері була звершена Літургія Страстей Господніх.

Літургією Великої Суботи розпочалось святкування Воскресіння Христового. Щороку, на початку Літургії, на вулиці освячується вогонь, від якого запалюється свічка-Пасхал. Цього року її просто запалили в храмі. Під час Літургії не було освячення води, ані покроплення нею вірних.

В Урочистість Воскресіння Христового не було резурекційної процесії перед ранковою Св. Месою, проте всі вірні мали змогу зібратися перед екранами своїх телевізорів чи комп’ютерів для того, щоб, у духовний спосіб, взяти участь у святковій Євхаристії, та молитися до Бога в намірах, які носять у своїх серцях, а також про припинення епідемії та здоров’я для хворих.