Великий Піст – час дороги

Великий Піст – час дороги

Час Великого посту – це час дороги. Тривалість цієї дороги 40 днів. Цією дорогою пройшов Христос Відкупитель, несучи на своїх раменах хрест спасіння. Ми з вами, ідучи за Христом, стаємо разом з Ним на цю Хресну дорогу, несемо свій хрест. У кожного він різний, але єднає нас всіх ця дорога. На ній ми зустрічаємо біль, розчарування, відкинення, але також бачимо вірність і геройські вчинки любові.

Відправа Хресної Дороги.- це особливий тип богослужiння, коли згадують страждання Iсуса на хрестi. А участь у Хреснiй Дорозi прирiвнюють до проходження Хресного шляху Iсуса в Єрусалимi. І ось 23 березня пройшла Хресна Дорога вулицями сіл Мацьковець та сусіднього села Шаровечка. Усі присутні перебували у глибоких роздумах, адже кожна людина відчуває, що і вона доклала своїх зусиль та, можливо, і дальше докладає до хресних страждань Спасителя. Традиційно люди під час пішої Хресної ходи розважають про Хресну дорогу Ісуса Христа та його смерть на Голгофі. Лунають страсні пісні. З усіх сторін хрест обступають люди, адже цим жестом вони хочуть допомогти Ісусу нести сьогодні Його хрест. Одні цілують хреста, інші хочуть доторкнутися, підтримати цю важку ношу. На очі набігають сльози зворушення і співчуття, розкаяння і болю за свої гріхи. Весняний вітер підхоплює та висушує їх, не даючи впасти. Одна стація змінює іншу… Христова Хресна Дорога надихає нас до покаяння і змушує задуматись над своїм існуванням, над нашим значенням для Бога, над нашими гріховними ранами.Які гарні слова сказав святий Августин: «Одна сльоза, пролита над терплячим Спасителем, значить більше як те, хто цілий рік постив би на хлібі і воді». Ми знову ідемо за Христом, минаємо свої оселі, оселі сусідів-близьких і далеких, оселі просто знайомих… Люди виходять, щиро моляться разом з нами та залюбки приєднуються… Слова священнослужителів проникають у серця присутніх людей, допомагають замислитися над глибиною та значимістю їхнього змісту.

{gallery}mackivci/18.03.31{/gallery}