О. Андрій Дептух (1919-2015)

О. Андрій Дептух (1919-2015)

В урочистість Всіх Святих помер у віці 96 років на 73 році священства о. Андрій Дептух. Похорон відбувся 4 листопада. Спершу мала місце Меса у францисканському храмі у м. Саноку, який водночас є Санктуарієм Матері Божої, після чого тіло померлого було перевезене на центральне кладовище і поховане у францисканській могилі.
О. Андрій народився у 1919 р. в Лазах (Південно-Східна Польща). У Таїнстві хрещення отримав ім’я Тадей. Ходив до семилітньої школи ім. Маршалка Йосифа Пілсудського у Риманові. Будучи дитиною часто читав «Лицаря Непорочної», який був для нього натхненням. У віці 14 років у нього з’явилася думка про священство. Тоді, у вересні 1933 р. він поступив до Малої Місійної Семінарії Братів Менших Конвентуальних у Непокалянові. У червні 1937 р. після закінчення гімназії він вирішив вступити до францисканського ордену, після чого в серпні цього ж року розпочалось його навчання у новіціаті, де він отримав ім’я Андрій. У цей час він перебував у Непокалянові, де навчався поряд із майбутнім святим о. Максиміліаном Марією Кольбе. 9 серпня 1938 р. після прийняття перших чернечих обітів о. Андрія перевели до Львова, де він розпочав навчання в Духовній Семінарії. Навчання у Семінарії перервав вибух ІІ Світової Війни. 17 вересня 1939 р. він був арештований радянськими військовими у Рогатині, проте разом із товаришами втік із конвою, після чого знову потрапив до Львова, де закінчив Ліцей ім. Кароля Шайнохи та здав випускний іспит. Ще під час війни, 30 серпня 1942 р., він був висвячений у священики з рук Львівського архієпископа Євгенія Базяка. Будучи священиком і провадячи душпастирську діяльність він поступив на теологічний факультет. У навчальному році 1943/1944 о. Андрій був слухачем таємних Педагогічних Курсів (Таємної Педагогічної Школи) в Університеті ім. Яна Казимира у Львові, лекції ж відбувалися у львівському монастирі ОО. Францисканців.
Після завершення війни, 8 грудня 1945 р., разом із іншими монахами о. Андрій був примусово репатрійований, через що був змушений покинути львівський монастир. Повернувшись до Польщі він проживав у Кракові у тодішньому францисканському монастирі. У 1946 р. розпочав навчання на Гуманітарному Факультеті Ягеллонського Університету з метою продовжити навчання, перерване у Львові. У червні 1948 р. був арештований через переховування документів польської антикомуністичної організації „Свобода і Незалежність”. Після слідства та процесу 30 листопада 1948 р. о. Андрія вироком Військового Районного Суду у Вроцлаві було засуджено на 6 років позбавлення волі за допомогу членам Округу Львів АК.
Під час ув’язнення до нього ставилися зневажливо: побиття, тортури, голод. Все це призвело до фізичного виснаження. 9 липня 1953 р. він був звільнений, а брутальне ставлення над ним відбилося на його здоров’ї. Після виходу з в’язниці о. Андрій провадив душпастирську працю в костелах і францисканських монастирях у Любомєжі, Перемишлю, Ясло, Радомсько, Кракові, Рихвалді, Лєгніци та Саноку.
За заслуги на благо Польщі о. Андрій був нагороджений за життя багатьма відзнаками та медалями. Протягом свого понад 70-літнього священицького служіння він провів понад 200 серій реколекцій і місій. Отець Дептух це священик непохитний, віддаваймо його душу Божому Милосердю, просячи, щоби за його віддане служіння Богові і людям, і за його непохитну поставу до кінця своїх днів він отримав нагороду вічного життя.