Дар Святішого Отця на свято Матері Божої Фатімської

Дар Святішого Отця на свято Матері Божої Фатімської

В суботу, 13 травня, відбулась відпустова урочистістьв Санктуарії Матері Божої Фатімської в Крисовичах на Львівщині, в якій взяли участь численні священники, ченці та черниці, а також вірні з різних парафій Львівської архідієцезії РКЦ, ГКЦ і православні.

Цей день вибраний не випадково. Цього року відзначаємо соту річницю об’явлень Матері Божої у Фатімі. Очолив Святу Месу Апостольський Нунцій в Україні архієпископ Клаудіо Гуджеротті разом з архиєпископом Мечиславом Мокшицьким, Митрополитом Львівським РКЦ. Розпочали святкування урочистою ходою з фігурою Матері Божої Фатімської від межі з Мостиськами, яка під час Святої Меси була урочисто коронована.
Його Преосвященство архієпископ Клаудіо Гуджеротті, звертаючись до Його Преосвященства архієпископа Мечислава Мокшицького поділився, що думав під час Святої Літургії про одну річ:“ Його Преосвященство архієпископ Мечислав був дуже близьким до нашого Святішого Отця святого Йоана Павла II. І знаєте тісний зв’язок між Йоаном Павлом II і Пресвятою Богородицею Фатімською, який мав глибоке таємниче значення і силу. Є один символ цього – куля. Та куля, яку Він отримав у своє тіло, і яка могла б Його вбити. Він був свято переконаний, що саме Пресвята Богородиця віддалила від життєво важливих органів цю кулю. Тому Він хотів щоб саме ця куля була вкладена у корону Пресвятої Богородиці Фатімської.
Ви сьогодні є ніби живим свідком цих подій і серця Папи. Ми щиро дякуємо Вам, бо той глибокий зв’язок, що єднає Вас із Святим Отцем, буде також і тим нашим привілейованим засобом посередництва, щоб подякувати Богу за дар Його врятування. В іншому випадку, наше особисте життя, рівно як і життя цілого світу – було б зовсім інакшим. “
Його Преосвященство архієпископ Клаудіо Гуджеротті подякував всім за незабутній досвід спільної молитви, але перш за все закликав подякувати Їй, нашій Пресвятій Матері. Сказав, що: “ЇЇ слова здаються сьогодні ніби поза часом. З цією небезпекою глибокої війни, з думкою про Росію яка мала бути перевернутою через атеїстичну хвилю. І попри незрозумілість цих слів, то все виявилось правдивим. І сьогодні ситуація не є інакшою. Також і сьогодні людство стоїть на порозі нової катастрофи. І не є погано, що наша Пресвята Мати пригадує нам про відповідальність у цьому контексті. І нагадує нам про важливість молитви щоб врятувати світ.”
Апостольський Нунцій повідомив, що приїхав сьогодні не лише для того, щоб разом з архиєпископом Мечиславом Мокшицьким коронувати фігуру Пресвятої Богородиці. Але також хоче повідомити про інший дар Святішого Отця нашим католицьким спільнотам в Україні. Це особливо цінний дар. Щоб підтримати віру і ще з більшою ініціативою працювати у новій євангелізації, щоб запевнити священникам, монашеству і кожному мирянину відчувати себе прийнятим, супроводженим і любленим, Святіший Отець Папа Франциск прийняв прохання Митрополита Львівського РКЦ про допомогу і назначив єпископа-помічника. Тиждень тому Папа сказав, що прийняв рішення у Страсну П’ятницю. І сьогодні публічно оголошується це Його рішення. Його Святість Папа Франциск призначив єпископом-помічником Львівської архiдієцезії Римо-Католицької Церкви в Україні брата Едварда Каву, делегата провінціала Братів Менших Конвентуальних в Україні і настоятеля монастиря св. Антонія у Львові.
Його Преосвященство звертаючись до нового єпископа-помічника сказав: “Дорогий друже! Хай буде благословенний Господь, який обрав Тебе у такому юному віці для того, щоб бути спадкоємцем апостолів, а також і першим свідком віри. Ти народився у цій архідієцезії, можливо навіть звідси видно Твій дім, Ти її знаєш і всі знають Тебе. І Ти є знаний не лише тут. Ти був неперевершеним проголошувачем Євангелія. І своєю добротою, але також і Твоєю мудрістю, Ти супроводжував Твоїх братів у богопосвяченому житті, а також численних людей у пошуках Бога. Дякую Тобі за те, що Ти сказав “так” цьому новому призначенню. Ти є сином святого Франциска. І саме Папа Франциск Тебе обрав, щоб Ти продовжував залишатись францисканцем і щоб Ти збагачував вже під іншим титулом, єпископським, святу Церкву харизмою того святого, якого так люблять усі. Ти муситимеш безперечно бути єпископом усім. І перш за все співпрацівником твого архієпископа. Але ти не припинеш бути францисканцем: братерство, доброта, прийняття, євангелізація простими словами і простими жестами. Не з почестями, не з помпезністю цього світу, не плаваючи заради влади, а навпаки з відвагою йти далі за інституційні бар’єри, щоб іти у пошуках усіх, перш за все розгублених і розсіяних. Це сказав мені минулої середи Святіший Отець щодо Тебе.
Люби усіх так само сильно як Ти любиш Твоїх співбратів.
Хай смуток не покриває Тебе. Хай не поглинає Тебе щоденна рутина. Хай Тебе не розчаровують труднощі і слабкості Церкви. Щасливої дороги! І пам’ятай, що згідно доброї пам’яті, Папа Франциск був іменований єпископом саме 13 травня.
Вам Високопреосвященство, Папа поручає цього Брата Меншого, що як і Ви від тепер є вписаний в Єпископську Колегію.”
Бажаємо новому єпископу-помічнику всіх потрібних Божих благодатей і опіки Матері Божої у Його новому служінні.
Львівську архідієцезію РКЦ, яка охоплює Львівську, Тернопільську, Івано-Франківську та Чернівецьку області, очолює архієпископ Мечислав Мокшицький, якому допомагає єпископ Леон Малий. Тепер архидієцезія матиме два єпископа-помічника.
Завершились урочистості процесійним перенесенням Фігури до Санктуарію та молитвою прослави.

{gallery}akcje/17.05.13{/gallery}