Заснування монастиря в Кременчуці

Заснування монастиря в Кременчуці

1 травня 2009 р., в Урочистість покровителя парафії св. Йосипа Ремісника, в Кременчуці засновано францисканський монастир, що належить до української делегатури  Провінції св. Антонія і бл. Якова Стрепи.
Цьогорічна урочистість сяяла особливим сяйвом, тому що одночасно відбулися дві історичні події для спільноти вірних в Кременчуці і Церкви харківсько-запорізької дієцезії.

 Цього року вперше святкували відпустову урочистість 1 травня з нагоди літургійного свята св. Йосипа Ремісника. Раніше парафіяльний відпуст був пов’язаний з Урочистістю св. Йосипа Обручника ПДМ, 19 березня.
Дату відпусту і назву парафії змінили на прохання настоятеля о. Едуарда Кави, причиною якого були душпастирські мотивації.

Декрет про зміни зачитав після св. Меси єпископ Мар’ян Бучек, новий ординарій харківсько-запорізької дієцезії. Після оголошення декрету про зміну назви парафії, вікарій провінції о. Павел Дибка прочитав декрет заснування монастиря францисканців св. Максиміліана Марії Кольбе в Кременчуці.

Окрім вище згаданих гостей на урочистостях був присутній єпископ-сеньйор харківсько-запорізької дієцезії Станіслав Падевський OFMCap, який запросив наших братів працювати в цьому місці і посвятив наріжний камінь під фундамент каплиці і монастиря, де відбувалися урочистості.
Були присутні також священики з харківсько-запорізької дієцезії: облати з Полтави, священики з Сум, з Шостки, капуцини з Дніпродзержинська і Дніпропетровська; священик одесько-сімферопольської дієцезії з Кіровограду; були також брати-францисканці зі Львова, Галича-Більшівців, Борисполя, а також сестри-монахині та вірні. Після Літургії при вході до монастиря відбулася агапа.

З історії францисканського монастиря в Кременчуці: 2004 р. – ординарій харківсько-запорізької дієцезії єпископ Станіслав Падевський запросив францисканців працювати у Кременчук.
8 серпня 2004 р. – єпископ передає парафію на випробовувальний термін.
15 серпня 2005 р.  – остаточна передача парафії Ордену Братів Менших Конвентуальних.
19 вересня 2005 р. – розпочинається будова храму і парафіяльної каплиці  монастиря.
19 березня 2006 р. – замуровано наріжний камінь.
березень 2008 р. – брати переселяються до монастиря у тимчасово пристосовану захристію і рефектарій.
1 травня 2009 р. – монастир розпочинає своє повноцінне існування під час парафіяльної урочистості св. Йосипа Ремісника

о. Павел Дибка

 

{gallery}09.05.01{/gallery}