ЗНОВУ В ДОРОГУ…

ЗНОВУ В ДОРОГУ…

Так співали учасники вже ХХІ паломництва до Кальварії Пацлавської, що знаходиться в південно-східній частині Польщі неподалік кордону з Україною. Розпочалося паломництво  традиційно 11 серпня о 8.00 Святою Євхаристією у с. Волиця і зібрало близько 200 осіб з Львівської Архідієцезії, а також з Борисполя, що біля Києва і Мацьківців (Хмельницька обл.).

Впродовж двох днів паломники йшли в напрямку Санктуарію Муки Господньої і Матері Божої Кальварійської, щоб взяти участь у Великому Кальварійському відпусті, який цього року проходив під назвою ”Церква – наш дім”.
До дому Матері Божої, який розташований на вершині гори, що символізує особливе місце зустрічі Бога з людиною вели паломників Отці Францисканці на чолі з о. Станіславом Пенкалою. В паломництві взяли участь представники всіх монастирів Конвентуальних Францисканців на Україні – о. Славомир Бистри, о. Андрій Ванат, о. Мар’ян Мельничук, о. Даніель Хшановський, о. Диякон Михайло Безронк; настоятель парафії в Городку Ягелонському кс. Михайло Байцар, семінарист з Городка Подільського Дмитро Ковальчук, а також Сестри Найсвятішого Ісусового Серця та Сестра-серцянка Пречистого Серця Марії.
Цього року під час паломництва була надзвичайно сприятлива погода – сухо, хмарно і не гаряче, що викликало у деяких незадоволення – адже паломництво не повинно бути комфортним: труд, зречення і долання перешкод мають більшу заслугу в очах Бога і приносять більше духовних плодів. І Матір Божа вислухала їхні молитви: кілька кілометрів перед метою подорожі розпочався дощ і майже не припинявся впродовж усього часу перебування на Кальварії. Але незважаючи на несприятливі атмосферні умови – дощ, холод, болото, паломники мужньо тривали на молитві, обходячи гори і долини, луки і ліси, де знаходяться каплички присвячені подіям з життя Матері Божої і Стражданням Господа Ісуса.
Несподіванкою для українських паломників стала Свята Меса в понеділок 13 серпня, яку очолив львівський єпископ-помічник Леон Мали. Не дивлячись на свій духовний сан і жахливу погоду, він особисто обійшов кальварійські стояння, а у слові Божому зауважив і наголосив, яким неоціненним скарбом для вірних є це святе місце – Кальварія Пацлавська, адже подорожуючи 12 днів з Москви до Владивостока він не зустрів жодної кальварії – місця на горі, де людина в особливий спосіб зустрічається з Богом.
14 серпня, в день спомину св. Максиміліана Марії Кольбе та на передодні Урочистості Внебовзяття Марії, Євхаристію служив Архиєпископ Юзеф Міхалік, митрополит перемиський. Звертаючись до вірних, він запитував, чи вміємо ми слухати, чи вміємо ми чути голос іншої людини, Бога, Церкви, часу, історії; чи ми маємо час слухати і прийняти Божу думку, живучи так, щоб воскреснути до вічного життя, як Марія. Ця проповідь була особливо актуальна, адже Матір Божа у своєму чудотворному кальварійському образі має одне вухо відкрите на прохання і потреби своїх дітей і є для нас прикладом, що ми повинні бути відкриті на голос Бога, який промовляє до нас у різноманітний спосіб.
Завершенням паломництва була Служба Божа 15 серпня опівночі з участю францисканців, що цього року прийняли Таїнство Священства, з їхнім особливим благословенням, а слово Боже до вірних промовив о. Броніслав Ставоровський, економ краківської провінції. Після цієї урочистостої Меси вітер вщух, а дощ припинився і прочани наповнені Божою благодаттю під особливою опікою Марії вирушили з Божого Дому до своїх рідних домівок, несучи радість зустрічі з Богом та Його Матір’ю.

{gallery}lviv/08.15{/gallery}