Зустріч генерального Дефініторія з Федераціями

Зустріч генерального Дефініторія з Федераціями

Ассізі, 17-23 січня 2016 року
Генеральний Дефініторій на початку свого правління запропонував головам конференцій і федерацій відмовитись від традиційної зустрічі (один раз на шість років) окремо з кожною конференцією або федерацією. Натомість внесено пропозицію, щоб генеральний Дефініторій зустрічався у два різні терміни (на вибір) спільно з усіма членами конференцій або федерацій.

Пропозицію прийнято. Основні цілі зустрічі, прийняті одноголосно генеральним Дефініторієм та головами є наступними:
а) можливість зустрічі та взаємного знайомства братів з окремих конференцій і федерацій з метою подолання упередження і непорозуміння та будування ментальності між спільнотами;
б) ділення інформацією з конференцій і федерацій;
в) представлення поточного стану робіт над коригуванням Конституції, що може бути нагодою як до сталої формації, так і до редагування переглянутого тексту;
г) можливість для роздумів і оцінки того, що в ході реалізації рішень генерального звичайного Капітулу 2013 вже було зроблено та ще залишилося до виконання;
д) вступне приготування до найближчого генерального Капітулу;
е) роздуми над способом підтримання єдності і над співпрацею між францисканцями на підставі 500-річчя булли Ite vos (1517) та 800-річчя встановлення Індульгенції Порціункули (1216).
18 січня під час праці в малих групах учасники мали можливість ознайомитись із походженням і служінням окремих братів. Мало місце ділення досвідом, сподіваннями, занепокоєнням і планами на майбутнє, які надали особливої глибини взаємним відносинам. Це була чудова можливість ознайомитись з тим, що відбувається інколи у дуже віддалених місцях. Так чи інакше, ми мали можливість відчути, що ці історії є також і нашими історіями, адже чуємо їх із вуст наших братів.
19 січня під час зустрічі генерального Дефініторія з конференціями/федераціями Ордену, брати слухали дві презентації, приготовані генеральними асистентами. Вони ввели нас у реальність південних і північних районів Ордену. Презентації були динамічними та висвітлювали важливі питання, які стосуються життя наших співбратів на території цілого світу. Після обіду мали місце зустрічі у невеликих групах, які стали нагодою для того, щоб поділитися враженнями, проаналізувати поточну ситуацію Ордену та поділитися сподіваннями, пов’язаними з майбутнім. На завершення дня відбулася покутна літургія у нижній базиліці: брати під час процесії пройшли через святі двері, після чого біля гробу св. Франциска мала місце хвилина глибокої рефлексії.
20 січня зранку учасники вирушили у напрямку Альверни, аби на цьому особливому пагорбі пригадати великий дар позначення стигматами св. Франциска та пережити наново особисте францисканське покликання. Після Євхаристії їх запросили до рефекторія (трапезної) місцевої спільноти Братів Менших, сторожів санктуарія. Усі відчували атмосферу братерства, дружби та сердечності. Повертаючись назад в післяобідній час, брати мали можливість побачити містечко Губбіо, місце зустрічі св. Франциск з вовком. Місцева спільнота Братів Менших Конвентуальних прийняла паломників із великою гостинністю. Побувавши в Кафедральному соборі та найважливіших місцях міста, учасники помолились вечірньою у костелі св. Франциска, після чого з’їли підвечірок.
21 січня учасники зустрічі були поінформовані про поточний стан робіт над переглядом Конституції Ордену, а також про стан сталої формації, пов’язаної з цим процесом. Виконавчий комітет представив усе, що до того часу було зроблено в цьому напрямку, те, що має бути зроблене й етапи виконання робіт у найближчому часі, а також представив список робіт, необхідних для реалізації завдань із останнього генерального капітулу.
Далі визначено терміни для обговорення представленого стану речей, слухання різних позицій відносно способу та результатів робіт над новими Конституціями. Також для того, щоб додати відваги для подальшої роботи над цим питанням у ході сталої формації.

{gallery}akcje/16.01.23{/gallery}