Капеланство в Україні

Капеланство в Україні

Як це розпочалося?

Рух капеланства розпочався від початку першого дня війни, коли перший священник, монах чи монахиня, разом із волонтерами, вирішили поїхати на схід України, щоб допомагати, чим тільки зможуть, військовим і страждаючим цивільним людям внаслідок цієї війни. Завдяки тим відважним людям з-посеред духовенства, сьогодні ми можемо офіційно говорити про капеланське служіння у Збройних Силах України. Завдяки цій посвяті, аж до готовності віддати життя, вони здобули серед військових повагу та довіру до себе. Поступово, впродовж року тривання війни, ситуація змінюється таким чином, що в багатьох випадках це не священники шукають військових, але військові шукають священників, щоб запросити їх до священицького служіння у своїх військових частинах. Чому так відбувається? Тому що капелан є духовною, психологічною і волонтерською підтримкою.

Якою є моя історія? Все розпочалося дуже просто – я виріс серед військових. Мої батьки працювали в армії, тому більшість моїх знайомих або служили, або служать у Збройних Силах України. Від моменту, коли розпочалася війна, багато з них зверталися до мене з проханням про молитву і ще більше дякували за неї, а згодом також ті, хто повертався з фронту, хотіли зустрітися і порозмовляти. Тому виникнуло запитання, в який спосіб краще було б їм допомагати? Тоді я записався на перше навчання в цій сфері та розпочав читати перші книжки на цю тематику, а також розмовляв із капеланами, які вже тоді служили на лінії фронту і мали великий досвід.

Як виглядає зараз капеланське служіння? Це служіння сьогодні можна поділити на три частини: по-перше – це допомога солдатам під час військової служби і військових дій на лінії фронту, по-друге – це допомога пораненим солдатам у лікарнях та госпісах, і по-третє – допомога сім’ям військових і цивільному населенню, яке постраждало внаслідок війни. Завдяки волонтерам і людям доброї волі, а також допомозі наших братів із різних монастирів у цілому світі, особливо з Польщі, ми маємо можливість збирати допомогу для військових і постраждалих внаслідок війни. Нам вдалося отримати допомогу у вигляді продуктів харчування і деяких речей для військових, таких як спальні мішки, карімати, вбрання, та ліки, бандажі, медикаменти для поранених військових і цивільного населення. Часто теж вдається багато зробити власними руками, наприклад, діти малюють малюнки, батьки роблять так звані енергетичні батончики і свічки, завдяки яким солдати можуть зігрітися. Це малі речі, але для військових вони є дуже цінним даром, який говорить їм про те, що хтось про них думає, хтось про них пам’ятає і хтось їх підтримує.

Наступна дуже важлива справа, без якої капеланство є неможливим – це служіння таїнствами, а особливо Таїнством Сповіді та Євхаристії. Самі військові так говорять, що є рани, які може вилікувати тільки Бог, цих ран не в змозі вилікувати земний лікар, є потрібним священник. «Отче, моліться за нас. Передусім моліться за нас», – слова, які найчастіше можна почути від солдатів. Це важко пояснити, але вони відчувають нашу молитву, як ніхто інший, і потребують її. Тому щодня в нашому санктуарії Матері Божої Фатімської ми молимося, особливо під час Святої Меси, і під час молитви на розарії, і в усіх інших молитвах, за всіх військових, які воюють на сході, особливо за тих, які є з нашої парафії, знайомих, друзів, волонтерів, і за всіх, хто оберігає Україну. Просимо Марію, Царицю Миру, про закінчення війни і мир, якого всі прагнуть.

Як бачимо: «Жнива великі, та робітників мало» (Мт 9, 35-38). Тому є ще багато вільних місць для капеланського служіння, адже не вистачає ще понад 100 капеланів у Збройних Силах України, а у лікарнях ще більше, проте з  Божою допомогою і це змінюється на краще. Дякую всім, хто молиться про мир в Україні та допомагає у різний спосіб – усім братам і людям доброї волі.