Наукова конференція в Більшівцях

Наукова конференція в Більшівцях

28-29 лютого 2012 р. в Більшівцях поблизу Галича, у відбудованому монастирі, вже у черговий раз відбулася Міжнародна Наукова Конференція під назвою: „Україна – місцем поєднання народів, релігій і культур”.
В конференції взяли участь науковці, політики, духовенство з України та Польщі. Організатором конференції був Орден Братів Менших Конвентуальних на Україні, а особливо місцева спільнота францисканців – о. Григорій Цимбала, о. Кароль Янушевський і брат Петро Кремпович разом з п. Вєславою Голік, яка є відповідальною за фінансову сторону реконструкції монастирського комплексу.
На конференції були присутні представники духовенства: архиєпископ Мечислав Мокшицький, митрополит львівський, його асистент о. Славомир Зелінський OFMConv., провінціал Облатів Непорочної Марії, Брати-францисканці з провінційного дому у Кракові: о. Броніслав Ставоровський, о. Збігнев Свєрчек, о. Ян Шевер, о. Якуб Чайка, Делегат Провінціала на Україні о. Едуард Кава та священики греко-католицької Церкви. Представники влади з Івано-Франківська, Галича і Більшівців – Голова Департаменту культури з Івано-Франківська, а також місцевий мер Василь Саноцький, сенатор Лукаш Абгарович з Варшави, генеральний консул Польщі зі Львова представники товариств Культури, музичні групи, а також науковці з Івано-Франківська, Галича, Глівіц і Вроцлава, а також директор будівельної фірми „Алексбуд” – Олексій Марковський з Києва.
Від XVII ст. до ІІ світової війни в Більшівцях існував Санктуарій Матері Божої св. Скапулярія, який належав до Ордену Кармелітів. Після ІІ світової війни святиня і монастир були спустошені. В 2001 р. цей кармелітанський храм влада віддала римсько-католицькій Церкві, а тогочасний митрополит львівський архиєпископ Мар’ян Кардинал Яворський скерував у це місце францисканців, щоб вони відбудували зруйнований монастир і відродили Санктуарій.
Францисканці, щоб привернути до цього місця увагу, на руїнах монастиря організовували липневі відпусти, Зустрічі Молоді і піші паломництва зі Львова і Тернополя. Щоб насамперед молитвами випросити в Бога допомогу для євангелізаційної та будівельної праці.
Після кількох років цим місцем зацікавилися польські державні організації, які обіцяли фінансувати реконструкцію, з умовою, що тут буде діяти культурний центр – центр діалогу і зустрічі українців і поляків. Місцеві влади прихильно відповіли на цю пропозицію і так розпочалася відбудова. Спочатку українські і польські археологи дослідили цю територію, згодом архітектори, п. Береговський з України та науковці з Політехніки в Глівіцах, зайнялися проектами розбудови. Далі фірма „Алексбуд”розпочала роботу, результатом якої є сучасний стан будівлі.
Впродовж десяти років, незважаючи на безперервний процес будівництва, це місце притягує багато людей доброї волі. В липні тут відбуваються Зустрічі Молоді, протягом року реколекції та наукові конференції: Молодіжні Реколекції OASIS, перманентна формація священиків, формаційні зустрічі руху Віднова в Святому Дусі та Францисканського Ордену Світських.
Та найбільше тішить нас те, що щораз більше людей приходить до цього місця, де францисканці відбудовують Христову Церкву в людських серцях та проголошують мир і добро.

{gallery}12.02.29{/gallery}