Розбудова костелу і монастиря в Мацьківцях

Римсько-католицька парафія Народження Пресвятої Діви Марії в Мацьківцях , в Кам’янець-Подільській дієцезії, утворилась і була передана під опіку Ордену Братів Менших Конвентуальних 8 вересня 2010 року, ординарієм Кам’янець-Подільської дієцезії, отцем єпископом Леоном Дубравським.

Ця парафія була відокремлена від парафії св. Анни в Хмельницькому, в якій свою душпастирську діяльність провадили Отці Єзуїти. Сьогодні до парафії в Мацьківцях належить дві місцевості: Мацьківці і Волиця, в яких проживає прибл. 1500 осіб.
Мацьківці знаходяться на відстані 5 км від адміністративного центру Хмельницький (колись Проскурів). Хмельницький від XIX ст. був столицею округу. Тут в 1801 році було побудовано перший католицький храм, до якого на поч. ХХ ст. належало прибл. 10000 вірян. Проте у 1936 році цей костел був зруйнований. Кілька років перед тим, у 1926 році, збудовано каплицю на кладовищі у місцевості Гречани, яка протягом багатьох років виконувала функцію парафіяльного костелу для цілого району. Ця капличка була закритою в 1940 році, а у 1953 році, знову відкрита для вірян.
Після здобуття Україною незалежності в 1991 році, в країні розпочалось відродження римсько-католицької Церкви. В Мацьківцях у 1995 році парафіяни розпочали будівництво костелу на кладовищі, неподалік від того місця, де до війни знаходилась придорожня каплиця.
Протягом 15 років до цього костелу доїжджали, один раз на тиждень, у неділю, на Месу Отці Єзуїти з Гречан в Хмельницькому. Через те, що в Мацьківцях проживає понад 1000 вірян, жителі протягом багатьох років просили про священика, який би постійно жив при храмі. З цією метою біля костелу, у 2007 році, був побудований отцями єзуїтами, а також завдяки підтримці парафіян, душпастирський будинок, в якому знаходиться катехетичний клас і помешкання для священика.
Сьогодні Брати Францисканці щонеділі служать чотири Меси о 9.00, 12.00, 16.00 i 18.00 год., а в будні – о 18.00 год. Окрім цього, брати провадять різноманітні душпастирські групи: Міністранти, 6 Роз Живого Розарію, 2 спільноти Домашньої Церкви, євангелізаційна Група, Курс Альфа, Подружжя без таїнства, Віднова в Святому Дусі, Францисканський Орден Світських, біблійна Група, францисканська Молодь, музична Група, Світлиця для дітей, заняття з польської мови, заняття гри на гітарі, театральна Група і група Анонімних Алкоголіків. Щодня вечором і протягом дня в суботу і неділю в костелі і парафіяльному будинку відбуваються заняття з катехези і зустрічі відповідних груп. Особливою популярністю користуються: Світлиця для дітей, заняття з польської мови, заняття гри на гітарі.
Сьогодні при парафії працює троє священиків, двоє з яких проживає в парафіяльному будинку і один в захристії. Парафіяльний будинок є за маленьким, тому що в ньому є лише два катехетичні класи і дві кімнати для проживання священиків, третій брат змушений жити в приміщенні над захристією, де немає проточної води.
У костелі, збудованому в дев’яностих роках ХХ ст., максимально може поміститися 200 чоловік. Враховуючи сьогоднішні умови храм є занадто малий. Також костел був побудований неналежним чином, тому сьогодні його стіни тріскають, а під час дощів вода тече всередину.
В кінці минулого року, після консультацій з Владою Ордену і єпископом дієцезії, було прийнято рішення про початок розбудови. В першу чергу, ми прагнемо добудувати до костелу приміщення, яке видовжить храм на 1/3. Потім хочемо укріпити стелю храму і поміняти дах над усією будівлею. Після проведення цих робіт ми плануємо добудувати душпастирський будинок такої ж довжини, як вже існуючий і поміняти над ним дах. А в наступних роках зайнятись ремонтними роботами всередині будинку.
У нових будівлях заплановано облаштувати конференц-зал, кухню для парафіяльних потреб, приміщення для дитячого садка і світлицю для дітей, катехетичні класи, парафіяльну канцелярію, бібліотеку і помешкання для душпастирів і гостей. Окрім цього, у перспективі ми плануємо побудувати біля костелу, на території прибл. 1 га, дитячий ігровий майданчик.

{gallery}mackivci/14.04.09{/gallery}