ДРУЖКОПОЛЬ - Монастир Непорочного Зачаття ПДМ

ДРУЖКОПОЛЬ - Монастир Непорочного Зачаття ПДМ

Монастир Матері Божої Непорочної в Дружкополі

Францисканці прибули до Дружкополя у 1692 р. на запрошення хмельницького каштеляна Станіслава Друшкевича, який збудував для них дерев’яний костел і монастир Матері Божої Непорочно Зачатої і св. Станіслава.

Незабаром, за підтримки любачівського каштеляна Войцеха Рищевського, розпочалося будівництво мурованих будівель монастиря та костелу. Новий храм був освячений у 1779 р. єпископом Станіславом Карвосецьким, який у 1772-1774 р.р. був міністром руської провінції. Через кілька років костел був знову розбудований, так що в 1789 р. там знаходилося 6 вівтарів, тобто в ньому постійно перебувало шість монахів.

На момент ліквідації монастиря у 1832 р. російською владою, при монастирі брати провадили школу. Костел тоді став філією парафії у Горохові. Після ліквідації монастиря, впродовж певного часу в парафії працював францисканець о. Павло Лещинський. Костел був зачинений у 1877 р., а потім, перед 1905 р. – розібраний. Відомо, що з часом деякі предмети сакрального культу перенесено до Горохова. О. Алойзій Карвацький, який у 1922 р. відвідав Горохів, перечислив наступні предмети: образ Матері Божої Дружкопільської, фігури св. Франциска і св. Антонія, хрест із францисканським гербом, монстранція з францисканським гербом, реліквіарій, месал з 1751 р. з францисканським додатком, реліквії св. Антонія і св. Йосифа з Копертіно. На жаль, у цей час в Дружкополі не було вже й сліду від францисканського костелу і монастиря. О. Алойзій припускав, що на місці, де знаходився костел, у 1905 р. була збудована православна церква. На кладовищі, яке знаходилося неподалік, знаходилася зачинена давня гробова каплиця Ледуховських, біля якої стояла стара фігура Матері Божої Непорочної. Ця каплиця була розбудована у 1912 р. таким чином, щоб виконувати функцію парафіяльного костелу. У 1919 р. в ній розміщено образ Матері Божої з давнього францисканського костелу, який, від моменту знесення храму, знаходився в костелі у Горохові. У 1923 р. при цьому костелі повторно була заснована римсько-католицька парафія. У 1944 р. цей костел підірвали українські націоналісти, попереднього вбивши місцеве населення.

Сьогодні місцевість Дружкопіль називається Журавниками. У центрі села знаходиться гарна православна церква св. Димитрія. На, так званому, польському цвинтарі, за селом, сьогодні знаходяться лише руїни костелу, а поруч, у траві, лежить пошкоджена фігура Непорочної Діви Марії.