КРЕМЕНЕЦЬ - Монастир Успіння ПДМ

КРЕМЕНЕЦЬ - Монастир Успіння ПДМ

Монастир Успіння Пресвятої Діви Марії у Кременці

Францисканців запросив до Кременця єпископ луцький Марцін Шишковський у 1607 р. Ченці отримали від пастиря дієцезії дерев’яний костел, побудований у 1538 р. за наказом королеви Бони Сфорци. Від самого початку при костелі була парафія, до якої належало кілька сусідніх місцевостей. Пізніше, близько 1636 р., завдяки підтримці князів Вишневецьких і Збаразьких, були побудовані мурований ренесансний костел і монастир Успіння Пресвятої Діви Марії.

Під час повстання Богдана Хмельницького костел і монастир були знищені. Після відбудови вони набули риси стилю бароко. Тоді до костелу була добудована дзвіниця. Двоповерховий монастир був настільки великим, що в ньому могли відбуватися провінційні капітули. У 1830 р. в монастирі перебувало 6 монахів.

Монастир був ліквідований російською владою у 1832 р., так само як і колегіум єзуїтів. Костел св. Станіслава, що знаходиться в місті, був побудований вірними в другій половині ХІХ ст. У міжвоєнний період в ньому знаходився вівтар з францисканського костелу.