Львів: парафіяни санктуарію св. Антонія вийшли на захист своїх громадянських прав

Львів: парафіяни санктуарію св. Антонія вийшли на захист своїх громадянських прав

У неділю, 3 липня, у Львові біля санктуарію св. Антонія з Падуї відбувся флешмоб: понад сто парафіян прибули на подвір’я храму св. Антонія з українськими паспортами та аркушами з написом «Я – громадянин України» та «Почуйте мене!».
Як відомо, парафія св. Антонія уже понад 25 років намагається повернути собі експропрійоване радянською владою приміщення парафіяльного будинку.

Нині там розміщена музична школа. Парафіяльний будинок, який є частиною архітектурного ансамблю храму, повинен повернутися до своїх власників, щоб парафія мала де проводити катехизацію, зустрічі парафіяльних спільнот та інші душпастирські акції, адже спільнота активно розвивається і примножується, отже, потребує місця.
Парафіяни закликають владу міста Львова перестати ігнорувати проблему, почати активно діяти в напрямку перенесення музичної школи у відповідне для неї приміщення, а будинок повернути парафії. Учасники флешмобу вирішили пригадати владі, що парафіяни храму св. Антонія – це громадяни України, голосу яких і далі не чують.
Станіслав Кава OFMConv, куратор руху «Почуйте Нас», так прокоментував захід, що відбувся під санктуарієм св. Антонія у Львові: «Це мирний голос наших парафіян. Вони різної національності, але всі без винятку – громадяни України. Вони виконують свій громадянський обов’язок, сплачують податки на добро та розвиток країни. Тому особливо прикро чути слова влади: « Полякам нічого не віддамо!» (…) І сьогодні ми апелюємо до влади, що не хочемо бути громадянами другої категорії.»
Отець Станіслав Кава зазначив також, що з прикрістю спостерігає у влади міста відсутність доброї волі, щоб передати парафіяльний будинок законному власнику, попри те, що парафія готова зробити все можливе, аби музична школа № 4, яка зараз займає приміщення могла отримати гідну заміну. Архиєпископ Мокшицький знайшов навіть мецената, готового виділити кошти на будівництво нової школи, але зі сторони влади жодних кроків на зустріч так і немає.
«Сьогоднішня акція — це спроба громадянського тиску на владу. Це не проти когось – за на захист наших прав», — сказав о. Кава.
Безпосередньо для CREDO о. Станіслав додав: «Право на свободу совісті та віросповідання є одним із основних прав кожної людини. Конституція України є гарантом цього права для кожного громадянина. Ми — парафіяни св. Антонія у Львові — також користуємось конституційними гарантіями й природженим правом на свободу реалізації прав що до релігії, одним із яких є право на власність. Стаючи з паспортами у руці, ми нагадуємо владі, що вона зобов’язана вирішувати проблеми громадян. Тому вкотре прагнемо донести до свідомості львівського муніципалітету, що не погоджуємось на їх байдужість відносно повернення нам парафіяльного будинку».
Ми хотіли пригадати владі, що парафіяни храму св. Антонія – це громадяни України, які понад 25 років чекають на відновлення справедливості — повернення парафії її історичної власності – парафіяльного будинку, який був відібраний радянською владою, розповіла CREDO Лідія Моcкаль, учасниця флешмобу. Вона наголосила, що парафіяльний будинок вкрай необхідний парафії для нормального розвитку, душпастирської праці та катехизації.
«Люди вийшли з паспортами в руках, щоб показати, що вони є громадянами України і мають право на забезпечення своїх прав та інтересів, — розповіла Лідія. — Ще раз хочу нагадати, що парафія не виступає за закриття музичної школи, яка на цей час розташована в приміщенні парафіяльного будинку. Ми хочемо, щоб й інтереси школи, й інтереси парафії були враховані, щоб влада Львова нарешті знайшла відповідне і добре місце для перенесення музичної школи, а парафії віддали її будинок».

Джерело: CREDO