МЕЖИРІЧ - Монастир Святої Трійці

МЕЖИРІЧ - Монастир Святої Трійці

Монастир Святої Трійці в Межиріччі

Монастир у Межиріччі Острозькому був побудований у 1606 р. за кошти князя Януша Острозького. Монастир знаходиться по двох сторонах храму; на кутах будівлі монастиря знаходяться чотири оборонні вежі. Монастир був резиденцією кустоша, також там знаходився новіціат і навчалися семінаристи. Часто там відбувалися провінційні капітули. У 1648-1649 р.р. монастир був знищений козаками і татарами, а брати загинули мученицькою смертю.

Освячення костелу мало місце в 1609 р. Костел був величним, тринавовим. У храмі було одинадцять вівтарів. Над головним вівтарем знаходився чудотворний образ Матері Божої, коронований у 1779 р. папськими коронами; цей образ до сьогодні знаходиться у правій наві храму. Костел враз із монастирем був оточений муром із чотирма вежами, а навколо мурів знаходився рів з водою.

У 1853 р. в монастирі перебувало 20 монахів. У 1866 р. монастир був ліквідований царською владою і відразу перероблений на церкву. 23 вересня костел був закритий, опечатаний і оточений військовою вартою. 19 жовтня його передано православним. Із костелу дозволили забрати тільки Пресвяті Дари. 13 листопада в храмі була звершена перша православна літургія. Останній настоятель монастиря о. Франциск Невяровський, після перенесення Пресвятих Дарів до костелу в Острозі, помер і був там похований 22 жовтня 1866 р.