Реколекції для хлопців у Борисполі

Реколекції для хлопців у Борисполі

У п’ятницю, 10 травня 2013 р., в післяобідній час у францисканському монастирі св. Бонавентури в Борисполі розпочались реколекції для хлопців. Тема реколекцій була наступною: “Як почути?”, а слухати навчав сам св. Франциск з Асижу. Ми вчилися найважливішого – як вслуховуватися в голос Бога, який Єдиний може нам відкрити правду: ким є Він, а ким є я.

У реколекціях брала участь молодь зі Львова враз із душпастирем бр. Славіком, Бортничів і Борисполя. Загалом кількість учасників становила 9 осіб.
Наші пошуки відповіді на нуртуюче запитання “як почути?” ми розпочали з огляду монастиря, який мав бути місцем проживання протягом найближчих 3 днів. Ми пізнавали не лише приміщення, каплиці, розмовниці, кімнати, рефекторії, рекреації, але й їх історію та значення в францисканських монастирях. Після ознайомлення з монастирем і францисканським способом життя ми взяли участь у першій лекції слухання, тобто в Євхаристії разом із парафіянами. Вечір був збагачений пізнанням життя св. Франциска і уявленням того, як би він жив сьогодні, діяв і вибирав, і які можливі труднощі міг би переживати.
Субота розпочалась, як годиться християнській спільноті, з молитви перед хрестом Сан Даміано в парафіяльній каплиці. Пізніше ми занурювались в таємниці оздоровлення слуху, тобто вчилися читати Боже Слово разом зі св. Франциском, розважаючи уривок з Євангелія про Закхея. Допомогою в цій молитві було те, що, так на справді, не ми читаємо Боже Слово, але це воно читає наше життя і пояснює нам його. Спільне ділення плодами цієї молитви нас міцно зблизило і поглибило наше прагнення шукання Господа. Це був лише початок нашої дороги. Конференції, які проголошував бр. Станіслав Нуцковський (душпастир покликання) ввели учасників у вимір пізнання своїх можливостей; св. Франциск показав вартість вибору в житті, бо тільки той, хто вибирає є сильним, щоб жити. Сам Господь Бог вчить нас вибирати, вчить нас обирати життя, є тим, котрий дає повну свободу, тому що любить нас в повноті. Нашу реколекційну пригоду урізноманітнили відвідини аеропорту й оглядання літаків, які підіймались в простір неба або приземлялися. Звечора ми спільно взяли участь в Месі, а пізнім вечором мало місце богослужіння “Відкриття уст”. Ісус звільняв наші уста, щоб ми прославляли ними Бога і говорили добрі слова ближньому.
Окрім духовних практик ми вчились бути спільнотою в спільних трапезах, прибиранні, забаві та тішитись собою. Наші реколекції зі св. Франциском закінчились недільним обідом, перед яким була відслужена урочиста Меса з участю парафіян із Борисполя.
У неділю, 12 травня, після полудня монастир францисканців у Борисполі затих…Учасники реколекцій повертаються до своїх домівок. Після реколекцій в монастирі залишаються тільки незначні сліди: порожні місця за столом, вільні кімнати, зібрана для прання постіль і спогади того, що тільки, так недавно, відбулося…

{gallery}boryspil/13.05.12{/gallery}