Реставраційні роботи в костелі св. Антонія

Реставраційні роботи в костелі св. Антонія

Реставрація вівтаря в костелі св. Антонія, що розпочалася у травні, наближується до завершення. Вівтар Пресвятого Серця Ісуса, побудований ще у XVIII ст., набрав нової форми. Реставраційні роботи провела Фундація Кресової Спадщини за кошти Міністерства Культури і Національної Спадщини.

Про те, що костел св. Антонія займає у сакрально-культурному просторі Львова особливе місце, знає кожен мешканець міста. Вистарчить пригадати, що це – поряд з Латинською Катедрою – єдина львівська римсько-католицька церква, діюча безперестанку після 1945 року, історія якої сягає XVII ст. Назовні храм виглядає скромно. Проте, переступивши його поріг, ми бачимо справжні скарби сакрального мистецтва – надзвичайні скульптури, образи, фігури. Перлиною серед них є вівтар Пресвятого Серця Ісуса.
Вівтар дерев’яний, з позолоченими обрамленням і різьбою. Його прикрашають дві колони, зовнішній вигляд яких схожий на мармур, та на яких на вершині вівтаря стоять фігури св. Станіслава єпископа і св. Христофора з Дитятком Ісус на руках. 
У центральному місці вівтаря знаходиться фігура Пресвятого Серця Ісуса, яка стоїть в позолоченій арці. Арка з фігурою Ісуса заслоняється образом Об’явлення Господа Ісуса св. Маргариті Марії Алакок. У верхній частині вівтаря знаходиться образ св. Миколая (XVIII ст.). З правої сторони вівтаря знаходиться фігура царя Давида в стилі рококо, обернена в напрямку головного вівтаря, виконана архітектором і скульптором С. Фесінгером (XVIII ст.). 
На вешині вівтаря знаходиться глорія, промені якої оточують папську тіару, яку підтримують ангели. Між верхньою і нижньою частиною заходиться картуш зі зображенням Христа і св. Петра в човні, який закидає сіті. Картуш також оточений папською тіарою. Над ним знаходиться напис польською мовою: „Odtąd ludzi łowić będziesz”. Внизу вівтаря розміщений невеликий за розміром образ св. Юди Тадея.
Метою проведення реставрації вівтаря є передусім повернення його давнього вигляду і захист цієї пам’ятки від прогресуючого знищення. Фундація прикладає всіляких зусиль для того, щоб рятувати і повертати давню красу об’єктам Львова, які мають символічне значення і є важливими для багатокультурного суспільства міста. Такі дії мають особливе значення в контексті теперішніх подій в Україні, оскільки усвідомлюють, що під час напруженої ситуації і конфліктів дуже важливою є пам’ять про культурну спадщину і минуле. Особливість Львова є наслідком поєднання різних культур, що також відображається в архітектурному пейзажі міста. Виняткове місце тут займають сакральні об’єкти – їх охорона є не лише звичайною необхідністю, але також і моральним обов’язком.
Реставраційні роботи фінансовані Міністерством Культури і Національної Спадщини. Роботи проведені завдяки пожертвам добродіїв св. Антонія.

 {gallery}lviv/14.11.02{/gallery}